Ősi várost találtak Horvátországban

Feltérképezték a Horvátország partjainál elsüllyedt 7000 éves víz alatti várost 3D-ben. Az ősi települést körülvevő, „gyönyörűen megőrzött” elsüllyedt táj, a folyók és torkolatok hálózata is jól látható.

Tavaly felfedeztek egy közeli kőkorszaki utat 13 láb mélyen az Adriai-tenger alatt, amely egykor ezt az ősi várost a szárazfölddel kötötte össze. A Soline néven ismert települést az ősi hvar kultúra építette egy mesterséges szárazföldre, de a mai Horvátország partjainál lassan süllyedni kezdett, amikor a tengerszint a Kr. e. 12 000 körül kezdődő utolsó jégkorszak gleccsereinek olvadásával megemelkedett.
Egy nemzetközi kutatócsoport most azt reméli, hogy ezt a „megdöbbentő” és egyedülállóan háborítatlan víz alatti földrajzot felhasználhatja a hvari nép több ősi, víz alatti lelőhelyének és leletének felkutatásában.
„Ez egy sokkal változatosabb táj, és jobban megmaradt, mint vártuk – mondta dr. Simon Fitch geoarcheológus, a projekt vezető kutatója. – Az eredmények sokkal részletesebbek, mint amire számítottunk.”

Az egykor a hvar kultúra által benépesített, ma már a tengerfenéken található tájat a Horvátország második legnagyobb városa, Split közelében található vizekben találták meg, ahová dr. Fitch 2023 márciusában utazott el, hogy a legmodernebb 3D-s víz alatti szeizmikus szenzorok segítségével elindítsa ezt az első tengerfenék-szkennelést.

A Horvátországot Olaszországtól elválasztó Adria régóta ősi kereskedelmi útvonal volt az általa összekötött népek és a tágabb, szomszédos Földközi-tenger között. A vizein végzett korábbi kutatások római kori leleteket, egy 2200 éves hajóroncsot és egy másik települést tártak fel a közeli Gradina-öbölben, egy 15 méterrel a tengerszint alatt fekvő hvari települést, amely a Zadari Egyetem szerint „szinte teljesen azonos Soline településsel”.

Az új projekthez Fitch a Petroleum Geo-Services által készített és adományozott tengeri kőolajbányászati adatokat használta fel. Ez a cég a földrengés érzékelési adatokhoz hasonló szeizmikus berendezések segítségével 3D-s geológiai térképeket készít. Az új adriai projekt azonban az első, amely ezt a fajta 3D-s szeizmikus térképező berendezést közvetlenül a geológiai régészetben alkalmazza.

YouTube video

A kutató megjegyezte, annak megértése, hogy hol voltak egykor folyók, segíteni fog csapatának abban, hogy jobban kiválassza, hogy hol lakhattak emberek, beleértve a hvar kultúra több őskori települését, javítva ezzel a víz alatti ásatások sikerének esélyeit.

A hvari emberek életének jobb megértése segít megismerni az őskor és az ókori görögök, illetve rómaiak korszaka közötti időszakot. Segíthet a tudósoknak abban is, hogy megértsék, hogyan birkózott meg egy múltbeli emberi civilizáció az éghajlatváltozás miatt emelkedő tengerszinttel – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!