Csúcsidő alatt végigevezni a Dunán

2023. június 29.
Címkék :

Rakonczay Gábor a lehetetlen kihívások embere: a legutóbbi vizes vállalkozása során rekordidő alatt evezte végig a Duna magyarországi szakaszát.

Az új csúcs 57 óra és 48 perc, ezt a távot ilyen rövid idő alatt előtte még senki sem teljesítette kajakkal. A többnapos extrém túrát változékony időjárás és helyenként váratlanul megerősödő hullámzások nehezítették, ami különösen az éjszakai szakaszokon igényelt komoly koncentrációt a sportolótól.

A rajt február 17-én volt Dunakilitinél, a célba érkezés pedig Mohácsnál, ahol busók fogadták az extrém sportolót. Rakonczay Gábor az út során mindössze 1 óra 15 percet töltött alvással.

„Előzetesen két nap körüli eredményt lőttem be, úgy ösztönösen. Tudtam, hogy korábban 4-7 nap körül teljesítették ezt az utat, a féltávot pedig 30 óra körül, ehhez viszonyítottam. A téli hidegekkel még nem volt gond, de az előrejelzéssel ellentétben két szakaszon is erős szembeszél lassított. Több technikai megállót kellett beiktatni, mert a hajó kameráit háromóránként lecserélték. Ez ugyan nagyon gyorsan ment, ám mégiscsak meg kellett állni, aztán ott voltak az interjúk, az élőzések. De ha öt órával hosszabb lett volna az út, akkor is boldog lettem volna” – mesélte az Aqua Magazinnak Rakonczay Gábor.

A „közlekedési eszköz” egy 530 centiméter hosszú kajak volt. „Ez egy tengeri kajak, abból is a leggyorsabb, jó átlagsebességet lehet vele elérni. Kompozitból készült, így kellően merev, a háttércsapat találta ki, hogy ezzel vágjak neki a csúcskísérletnek” – mondta.

Az út során az első alvást Budapest déli részén, szombaton 13 órakor tervezte, ám az éjszakai kalandok hatására úgy döntött, nappal halad, amíg tud. Végül a teljes túrát hosszabb alvás nélkül teljesítette, és mindössze három alkalommal 15 percet, egyszer pedig 30-at szentelt alvásnak. A terven azért is módosított, mert az éjszakai szakaszon – már Esztergomnál – hirtelen felerősödött a nyugati oldalszél, amely jelentős, a hajó fölött is átcsapó hullámokat vert. Egy ilyen hullám úgy elcsavarta a hajót, hogy Rakonczay az éjszaka közepén a vízbe borult.

„Eredetileg 2×2 óra alvás volt tervezve, de a borulás után nem akartam elengedni a kétnapos célidőtől, ezért minimalizáltam az alvást. Igaz, a végén már evezés közben is aludtam. De ez jól jött, mintegy felkészülésként a hatnapos futóversenyre. Alváshiányos állapotban másként működik az ember, de ezt meg lehet tanulni” – utalt Rakonczay Gábor a Nemzetközi Ultrafutó Szövetség által rendezett márciusi hatnapos világbajnokságra, ahol 848,5 kilométer teljesítésével diadalmaskodott.

A borulás után külső segítség nélkül visszamászott a kajakba és tovább evezett 3-4 kilométert a következő frissítőpontig, ahol ruhát cserélt és valamelyest felmelegedett.

„Ehhez képest talán túl izgalmas is volt az út. Amikor 10-12 kilométer/órás sebességgel evezel, és a sötétből hirtelen felbukkan egy bója, az is ilyen sebességgel jön szembe. Aztán ott van a hajóforgalom, a kőszórások, amelyek 200 méterre is benyúlnak a vízbe. Plusz a folyó bizonyos szakaszain dupla olyan gyorsan lehet menni, mint más részein, így borultak a korábbi elképzeléseim, és sokkal komplexebb élményt nyújtott a túra” – összegzett az extrém sportoló.

Ambrus Gábor

(Cikkünk eredetileg és teljes terjedelmében az Aqua Magazin 159. számában jelent meg. Fizessen elő rá, hogy ne maradjon le exkluzív tartalmainkról! A következő szám az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra jelenik meg.)

Hogyan fejlődik a hülyeség? – podcast Rakonczay Gáborral még az evezős kaland előtt.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!