Közeledik az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj rajtja!

2023. július 6-án, 9:00 órakor Balatonfüredről rajtol Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenye az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj.

A versenyen – melynek távja légvonalban 155 kilométer – várhatóan közel 3000 sportoló indul majd. Az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra az online nevezés elkezdődött, személyesen nevezni július 5-én szerdán 11:00 és 20:00 óra között lesz lehetőség a Kékszalag PORT-ban.

„Hazánk legismertebb vitorlásversenyén több, mint 30 különböző kategóriában mérhetik össze tudásukat a vitorlázók. A sportolók motivációja a táv teljesítésében más és más, de közös bennük a sportágunk és a természet iránt érzett tisztelt, elkötelezettség. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a Kékszalag Nagydíjon a történelmi múlttal rendelkező klasszikus hajóktól, egészen a legkorszerűbb technológiákkal rendelkező vitorlásokon át, mindenki egyaránt képviseltesse magát. A tókerülő versenyre való felkészüléshez elengedhetetlenek az újítások, melyeknek köszönhetően a hazai hajóipar folyamatosan fejlődik az elkötelezett innovátorok és fejlesztők révén. Szeretném megköszönni támogatóinknak, hogy mellettünk állnak és támogatják a Szövetség munkáját” – nyitotta meg a sajtótájékoztatót Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

 „Nagyon izgalmas versenyt várunk az 55. Kékszalagtól. A digitális technológia, a felkészültség és a jó döntések egyaránt nagy szerepet játszanak a győzelemben, a végeredmény akár az utolsó percekben is változhat. A Raiffeisen Bank örömmel támogatja a Kékszalagot, hiszen értékeink közösek, bankként mi is innovatív, digitális megoldásokkal járulunk hozzá ügyfeleink pénzügyi sikereihez” – mondta Zolnai György, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója.

 „A hagyományokhoz híven idén júliusban is visszatér Balatonfüredre az Audi, az 55. Kékszalag fő mobilitási partnereként. Márkánk nem csupán támogatóként szerepel a sportág ünnepévé vált versenyen, hanem aktív közreműködőként számos programelemmel is színesítjük a rajtnak otthont adó Balatonfüred vitorlás forgatagát” – nyilatkozta Zakariás Fruzsina, az AUDI márkaigazgatója. „A Vitorlás téren ebben az évben is megtekinthetők lesznek az Audi legfrissebb modelljei, köztük a vadonatúj, teljesen elektromos meghajtású Audi Q8 e-tron is. Idén is megrendezzük a látványos Audi Speed Challenge gyorsasági versenyt, melyre a Nagydíj második napján, péntek délután kerül sor, a balatonfüredi móló előtti vízterületen. Itt a leggyorsabb katamaránok mérik össze tudásukat, amit a nézők szinte testközelből tekinthetnek meg.”

„A Herendi Porcelánmanufaktúra hosszú évek óta együttműködő partnere a Kékszalag vitorlásversenynek. Idén is egy új kreatív mintával készültünk, utalva Herend innovatív gondolkodására. Az idei díjon az elvékonyodó kék szalag, mint a Balaton vizének szinonimája jelenik meg a motívumban, és ennek a hullámként funkcionáló kék szalagnak a szárnyán található a klasszikus, kék Apponyi mintával dekorált vitorlás hajó, amint az élre tör. A háttérben szálló madarak sziluettje még inkább kiemeli a nagy vízfelület jelenlétét. A 24 karátos matt arannyal történő festés tovább nemesíti a trófeát” – mondta el Dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

„Az idei Kékszalag tökéletesen példázza, hogy a digitalizációnak minden területen helye van. A Magyar Telekom 5G Campus Network megoldás segítségével szinte teljes egészében valós időben lesz élvezhető a közvetítés. Magyarországon először valósul meg sportverseny-közvetítés ilyen technológiával, ezzel pedig már nem csak a hajókon versenyzők kiváltsága lesz a valós idejű élmény, hanem ezt az életérzést elvisszük a szurkolók számára is a Balaton partjára, vagy akár az otthonokba” – árulta el Pádár Péter, a Magyar Telekom a MID Középvállalati- és közigazgatási divízió igazgatója.

„A vitorlázásban szeretnénk hosszabb távon jelen lenni, ahogy eddig is tettük, ez vonatkozik mind az MVSZ-szel való együttműködésre, mind a vitorlás egységekkel kötött szponzori támogatásra. Ez a márka itthon és világszerte az egyik legismertebb brand, ha a vitorlás divatról, ruházatról van szó. Cégcsoportunk 2022-ben lett a márka regionális disztribútora. Tavaly egy kisebb szponzorációval már jelen voltunk a Kékszalag körül, de a mostani megállapodás méltóképpen hozza vissza a Nautica nevét a hazai vitorlázás közegébe” – mondta Kun Álmos, a Dockyard marketing vezetője.

„Immár harmadik éve hirdetjük meg a Kékszalag KPMG Fair Play-díjat, mert töretlenül hiszünk abban, hogy az igazi verseny szellemiségének alapja az integritás, a bizalom és az együttműködés. Idén is azt a személyt vagy csapatot ismerjük el a díjjal, aki megmutatja, hogy verseny közben sem feledkezhetünk el egymás segítéséről és a tiszteletről” – mondta Rózsai Rezső, a KPMG magyarországi vezérigazgatója.

„A Kékszalag ma már lényegesen több, mint egy vitorlásverseny. A Kékszalag Fesztivál számos kulturális és gasztronómiai programmal idén már július 1-jén elkezdődik és július 8-án az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj ünnepélyes díjkiosztójával ér véget” – derült ki Holczhauser András főtitkár nyilatkozatából.

A Magyar Vitorlás Szövetség a Kékszalag Fesztivál keretein belül július első napján rendezi meg a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjat és ezzel párhuzamosan a klasszikus balatoni hajóosztályoknak megrendezett Classic Round Futam – 26. Izsák Szabolcs Emlékversenyt. A Balatonfüredi mólón az MVSZ a Lipták Gábor Könyvtárral és Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosával közösen megnyitják a Balaton múltját bemutató Privát Balaton fotókiállítást, mely a teljes vitorlásszezonban megtekinthető lesz. A kiállításon a vitorlázó közösség által összegyűjtött emlékeket lehet majd megtekinteni. Másnap kerül sor a gyermekek Kékszalagjára, a Kékpántlikára, melyen a balatonfüredi nagymóló előtti vízterületen versengenek majd az ifjúsági vitorlázók, a parton pedig színes programok várják az érdeklődőket.

A felnőttek részere július 2-án a Balatonfüredi Yacht Club rendezi meg Horváth Boldizsár emlékversenyt. Július 6-án 9:00 órakor rajtol el a balatonfüredi vízterületről Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenye, az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára elmondta: „Az érdeklődőknek az idei évben is lehetőségük nyílik a Kékszalag rajtját megnézni a partról, nézőhajókról, valamint óriás kivetítőkön Balatonfüreden. A verseny az M4 Sportcsatornán lesz követhető, a Magyar Vitorlás Szövetség a YouTube-csatornáján a Magyar Telekom 5G Campus Network hálózati megoldásának segítségével számol be a legfrissebb információkról, érdekességekről. A nyomkövetést idén is az Airmoniq rendszere biztosítja és a kekszalag.reblog.hu oldalon elérhető lesz a mezőny aktuális állása.”

Az Autistic Art Alapítvány már évek óta részt vesz a Kékszalag Nagydíjon. Minden évben Balatonfüreden találkozhatunk velük a nevezésen, ami során a nevezőknek lehetőségük van jótékonysági szalaggal díszíteni hajójukat, ezzel támogatva az autista fiatalokért tevékenykedő alapítványt. A Magyar Vöröskereszt hagyományteremtő céllal biztosít lehetőséget véradásra az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj nevezése alatt, július 5-én a versenyzőknek. Valamint prevenció céljából a La Roche-Posay anyajegyvizsgálat szolgáltatását is igénybe vehetik a nevezők, ezzel felhívva a figyelmet a kivizsgálások fontosságára!

Az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj ünnepélyes díjkiosztóját július 8-án 18:00-kor a Balatonfüredi Gyógy téren tartják, melyet utcabál követ.

Az egyhetes programsorozatra a kicsiket és nagyokat egyaránt várják. Jól látható, hogy az idei évben is kiemelten fontos szerepet kap a Magyar Vitorlás Szövetség rendezői szemlélete, amely a Kékszalag Fesztivál versenyek és programok színes kavalkádjában mindenki számára a legkiválóbb szórakozási élményt kívánja nyújtani – hiszen a Kékszalag mindenkié!

Rövid összefoglaló film a 2022-ben megrendezett 54. Raiffeisen Kékszalag Nagydíjról:

YouTube video

sajtótájékoztató fotók: Tumbász Hédi / MVSz

fotók: MVSz

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!