Csodás világot fedeztek fel a tenger mélyén

2020. március 4.
Címkék :

Lenyűgöző mélytengeri korallkerteket fedeztek fel a kutatók a délnyugat-ausztráliai Bremer Marine Park víz alatti kanyonjaiban.

A Nyugat-ausztráliai Egyetem által vezetett expedíció során a szakemberek egyebek között virágállatokat, tengervíz- és geológiai mintákat gyűjtöttek be nagyjából 4000 méter mélyről kezdődően a felszíntől számított 200 méterig.

A Bremer kanyon függőleges szikláit és hegygerinceit lenyűgöző mélytengeri korallok borítják, amelyek gyakran megannyi organizmusnak adnak otthont, apró ökoszisztémák sokaságát alkotva. Az expedíciónak köszönhetően szerzett új ismeretek jelentősen segítik ezeknek a korábban ismeretlen ökoszisztémáknak a jobb megértését és megóvását.

Az Ausztráliát övező óceánok mélyebb vizeinek nagy része még felfedezésre vár. A mostani expedíció keretében a Bremer, a Leeuwin és a Perth kanyont térképezték fel a kutatók.

A mostani felfedezés globális jelentőségű, mivel az Ausztráliát övező vizek az Antarktiszt körülölelő Déli-óceánnal vannak összeköttetésben és az összes jelentős óceánra hatással vannak, valamint a bolygó éghajlati rendszerének szabályozásáért is felelnek – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!