Angol verseny, francia befutó: továbbra is Cherbourg lesz a Fastnet célkikötője

A Royal Ocean Racing Club bejelentette, hogy 2025-ben és 2027-ben is Cherbourg-en-Cotentin ad otthont a Rolex Fastnet Race befutójának.

A 2025-ös regattát a klub centenáriumi évében rendezik, várhatóan újabb rekordszámú nevezéssel. A Rolex Fastnet Race 51. kiadása 2025. július 26-án, szombaton, a Royal Yacht Squadron elől rajtol. Az 1925-ös első versenyen hét induló volt, ebből 2023-ra 430 lett), a következő kiadásra pedig a RORC még nagyobb nemzetközi flottával számol. A 2025-ös Rolex Fastnet Race-re a Royal Ocean Racing Club 100. születésnapja és az Admiral’s Cup visszatérése miatt várhatóan még több nevezés érkezik. 2021 óta a Rolex Fastnet Race befutója Cherbourg-en-Cotentinben van, mivel az ottani kikötő létesítményei lehetővé teszik a nagy méretű flotta befogadását.

„A Rolex Fastnet Race remekül ki tudja használni Cherbourg kikötői létesítményeit, város és a Cotentin-félsziget részévé válik a versenyünknek – nyilatkozta Deb Fish, a RORC elnöke. – A cherbourgi versenyfalu modern környezetet biztosít a versenyzők és a világ minden tájáról érkező rajongók ezrei számára.”
„A Normandiai Régió örömmel jelenti be, hogy a Rolex Fastnet Race 2025-ös és 2027-es kiadásai Cherbourg-en-Cotentinbe érkeznek. Büszkék vagyunk rá, hogy egy olyan verseny megrendezését támogathatjuk, amely a vitorlázás legnagyobb neveit hozza össze, népszerűsíti a vitorlázás ezen ágát és 6 millió euró forgalmat generál a régiónknak” – nyilatkozta Hervé Morin, a Région Normandie elnöke.

„A Rolex Fastnet Race következő két kiadásának befogadása Cotentint a nagy franciaországi tengeri versenyek térképére helyezi. Tengerészeti infrastruktúránknak köszönhetően a Cotentin minden vitorlázó számára kiváló helyszín. Itt, a Terre Bleue-ben a hullámok ritmusával növünk fel. A tenger formálja identitásunkat, hozzájárul jólétünkhöz. Ez az esemény lehetőséget kínál arra, hogy megünnepeljük angol–ír szomszédainkkal való kapcsolatunkat, és emlékeztet bennünket arra, hogy közös a játszóterünk: a La Manche” – nyilatkozta David Margueritte, a l’Agglomération du Cotentin elnöke.

YouTube video

„A RORC 100. évfordulója alkalmából a Rolex Fastnet Race ismét Cherbourg-en-Cotentinbe érkezik. Azzal, hogy a verseny 2021-ben a mi kikötőnk és Franciaország felé vette az irányt, a legendás esemény új életre kelt, és a sikertörténet folytatódik: a célba érkezés most egy hatalmas buli egy olyan városban, amelynek szíve a vitorlázókéval együtt dobog. Ez újabb bizonyíték arra, hogy a La Manche két partján sok közös dolog van” – nyilatkozta Benoît Arrivé, Cherbourg-en-Cotentin polgármestere.

(fotók és forrás: rorc.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!