Videón a Rolex Fastnet Race fontos eseményei

Bemutatkozott az új pálya, taroltak az új hajók, az összetett verseny fődíját pedig egy 12 méternél rövidebb vitorlás halászta el a nagyok orra elől.

Plymouth helyett Cherbourg volt a befutó helyszíne az idei Rolex Fastnet Race-en (és ez így is marad egy darabig), amivel a korábbinál hosszabb, 695 tengeri mérföldes pályát kellett teljesítenie a mezőnynek.

Az augusztus 8-ai rajtra 35 csomós szélben került sor:

YouTube video

Augusztus 9-én este pedig be is futott az abszolút első (többtestű), a Maxi Edmond de Rothschild. Idejük 1 nap, 9 óra, 15 perc, 54 másodperc, ami új rekord. Bár – amint azt Franck Cammas is megjegyezte – úgy könnyű rekordot futni, hogy korábban senki sem teljesítette a pályát.

YouTube video

Az egytestűek mezőnyében a Rolex Fastnet Race-el első offshore versenyét teljesítő Skorpios ért célba elsőként:

YouTube video

Augusztus 12-ére elkezdett körvonalazódni, hogy mely hajók küzdenek eséllyel a korrigált idő szerinti elsőségért – ami a legnagyobb dicsőséget jelenti a versenyen:

YouTube video

És hamar kiderült, hogy ezúttal a Sunrise az, aki a legjobb ívet húzta a pályán. Mint a szkipper elmondta, a kritikus pontot a Land’s End melletti elzárt terület jelentette, ezt – egy utolsó pillanatban hozott döntésnek köszönhetően – keletről vették, míg ellenfeleik jó része a TSS-től nyugatra tartott. Ezzel komoly előnyre tettek szert, amit sikerült megtartaniuk a célig.

YouTube video

fotó: rolexfastnetrace.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!