Győztesek és díjazottak az ötvenedik Rolex Fastnet Race-en

A Rolex Fastnet Race 50. kiadásán részt vevő versenyzőknek nem kis ünneplésben volt része a Cherbourg-en-Cotentinben tartott díjátadón.

A Cowesból induló 695 mérföldes pálya versenytávját teljesítőket, a nézőket, látogatókat és családtagokat Jeremy Wilton, a RORC vezérigazgatója, Steve Cole versenyigazgató és Deb Fish alelnök üdvözölte. A műsort látványos videóval nyitották meg, majd az osztályok győzteseinek átadták a trófeákat, ezeket követte több különdíj, végezetül pedig a Fastnet Challenge Cup összesített győztesének gratuláltak. A díjakat Jean-Louis Valentin, az Association Arrivée Fastnet Cherbourg elnöke, Benoît Arrivé, Cherbourg-en-Cotentin polgármestere, Manuela Mahier, a Communauté d’Agglomeration du Cotentin képviselője, Isabelle Fontaine, a Département de la Manche képviselője és Augustin Bœuf, Normandie régió képviselője adták át.

Musto Media Awards
A verseny során a versenyzőket arra kérték, hogy küldjenek blogokat, fotókat és videókat a médiacsapatnak, hogy a verseny rajongói naprakészek legyenek.

1. Philip Schröderheim, az IRC One-ban versenyző Dehler 45, Solong versenyzője, akinek a videóját félmillióan látták a RORC közösségi médiában.

YouTube video

2. Helena Darvelid (Allegra) a viharos tengeren készült felvételeiért, amelyeken a MOD70 Zoulou küzdelmét örökítette meg

3. Zeb Fellows (16 éves) a Sun Fast 3300 Orbit (IRC Two) fedélzetén készített szórakoztató felvételeiért.

Nyertesek
Croda Wave Trophy a MOCRA többtestű osztály 1. helyezettjének: Allegra (Adrian Keller)
Mocra kristály trófea a legjobb 50 láb alatti MOCRA hajónak: Morpheus (Shuttleworth 39, Andy Fennell)
RORC kupa a Cowes Dinard St Malo és Rolex Fastnet Race kombinált verseny legjobb Swan típusú hajójának: Eve (Steven Capell és Fraser Welch, kormányos: Benjamin Roulant)

Clipper 68 osztály
CV3 Adventurous

IRC 4
Iolaire Trophy: Sun Hill III (Dehler 33 CR, François Charles)

Nyilatkozat a verseny után:

YouTube video

IRC 3
Locmalo (A 35, Gautier Normand)
Favona Kupa (IRC 3 és IRC 3 B), Brunskill Trophy (IRC Négykezes): JPK 1010 (Romain Gibon)

YouTube video

IRC 2
IRC 2 A: Black Sheep (Sun Fast 3600, Trevor Middleton)
IRC 2 B és Foxhound Kupa (IRC 2): Juzzy (JPK 1030, Thomas Bonnier)

IRC 1
IRC 1 A: Ginkgo (Humphreys 39, Dirk Clasen)
IRC 1 B, West Mersea Yacht Club Trophy (IRC 1) és a Fastnet Rock Trophy: Pintia (J/133, Gilles Fournier / Corinne Migraine)

IRC Super Zero
Erivale Trophy és Irish Lights Trophy az első célba érkező IRC vitorlásnak: Lucky (Bryon Ehrhart)
Gesture Trophy és Kees Van Dam Memorial Trophy: Team Jajo (VO 65, Clarke Murphy)

YouTube video

IRC Zero
A Fastnet Challenge Cupot megnyerő hajó navigátorának járó Alf Loomis Trophy: Andy Green (Caro)

Joe Powder Trophy (Fastnet-sziklánál korrigált idő szerint első IRC hajó), Erroll Bruce Kupa (a korrigált idő szerint legjobb IRC hajó), Hong Kong Kupa (BCT IRC Zero), Arambalza Kupa (korrigált idő szerint legjobb nem brit hajó), Fastnet Challenge Kupa az összesített győztesnek: Caro (Botin 52, Max Klink).

Különdíjak
Coates Scholfield Trophy annak a jachtnak, amelynek legénysége a legtávolabbról érkezett a versenyre: Paddy Broughton klasszikus hajója (Kialoa II – S&S 73’) 14 136 tengeri mérföldet vitorlázott, hogy részt vegyen a regattán.

Clarion Cup, Dorade Kupa, Joggernaut Trophy, Berrimilla Dogbowl, Royal Thames Spirit Cup, Swinburne Kupa, Roger Justice Trófea, Whirlwind-trófea, Inter-Regimental Kupa, Culdrose-trófea, Sparkman & Stephens-trófea, Bloodhound Kupa, Duncan Munro Kerr Trophy (legjobb 18–30 év közötti szkipper), Maite de Arambalza-trófea (legjobb női szkipper), Martin Illingworth-trófea, Iolaire Block (a legrégebbi hajónak, amely teljesítette a pályát).

És végül: Dennis Doyle Memorial Salver annak a kapitánynak, aki a legtöbb Fastnet Race versenyen vett részt: Peter Hopps (Sigma 38, Sam)

Rövid (nagyon rövid) összefoglaló a versenyről:

YouTube video

A teljes eredménylista itt érhető el.

(fotók és forrás: Rolex Fastnet Race)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!