A vízi mentők elkezdték a felkészülést

A strandszezont megelőzően minden egyes vízi mentőnek vizsgáznia kell gyakorlati és elméleti feladatokból, függetlenül attól, hogy hányadik szezonban szolgál. Ezt nagyon komolyan veszik, hiszen aki nem tud egyes gyakorlati feladatokat szintidőn belül teljesíteni, az nem állhat szolgálatba..

Aztán az uszodában vagy a Balatonban kell bebizonyítaniuk, hogy még mindig jól tudnak úszni, és a vízből mentési gyakorlatokat is el tudják végezni. Végül elsősegélynyújtási feladatokat kapnak, az újraélesztést úgynevezett Ambu babán és defibrillátor segítségével gyakorolják.

„Ez a vizsga, leginkább arra való, hogy a kollégák lássák, mi az, ami a tudásukban tavaly óta megkopott – mondja Muladi Tamás, vízimentő-oktató. – Nem nevezném vizsgának, inkább felmérésnek. Azért kell ezen részt venniük, hogy felfrissítsék a tudásukat. Átismételjük velük azt, ami a strandi munkájuk során mindennap adódhat. Sosem baj az, ha itt derül ki, hogy valamit elfelejtettek, vagy már nem jól emlékeznek rá. Pont azért vagyunk itt, hogy ezekre fény derüljön és segítséget kapjanak a kollégák ezen hibák javításához. Ráadásul időnként változik az oktatási anyagunk, például jogszabályváltozás miatt, vagy az újraélesztési, elsősegélynyújtási protokoll. Ezeket a változásokat ilyenkor mondjuk el nekik.”

Az elmúlt nyáron sok baleset, haláleset történt, mert felelőtlenebbek voltak az emberek, mint korábban. A pandémia miatti korlátozások ezt hozták ki az emberekből. Amikor lejöttek a strandra, örültek, hogy végre megszabadultak a szabályoktól, elengedhetik magukat, mintha elfelejtették volna, hogy a vízben mindig elővigyázatosnak kell lenni. Így nagyon határozottnak kellett lennünk, hogy hallgassanak ránk és ne történjen tragédia – mondta el Szabó Kinga és Budai Boglárka, akik évek óta dolgoznak vízi mentőként.

(A vizimentok.hu oldalon található cikkből többek között kiderül, hogy mennyivel másabb a vizsga a mentőhajók vezetőinek.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!