Szomorú adatok a Balatonról

2021. szeptember 11.
Címkék :

Az idén nyáron 14-en fulladtak a Balatonba, és 376 embert kellett kimenteni a vízirendőröknek.

Az idei év a korábbiaknál több tragédiát hozott: míg tavaly nyolcan, három éve hatan fulladtak a tóba, addig ebben a szezonban, szeptemberig már 14 áldozatot követelt a Balaton.

Az idei nyár átlagosnak mondható, bár mi nem szeretjük, ha ilyen az átlagos – mondta Illés Zoltán, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának prevenciós munkatársa, a vízimentő-képzés vezetője. – Ugyanazokkal a problémákkal kell szembesülnünk évről-évre, azzal, hogy a klasszikus vízi balesetek legnagyobb része az emberi felelőtlenségre vezethető vissza. A strandolók jelentős részén látszik, hogy nem mozognak otthonosan a vízben, idegen számukra a közeg, mégsem tartják be az alapvető szabályokat.

Vagyis úszva, vízibiciklivel, gumimatraccal-csónakkal, SUP-pal elhagyják a biztonságos zónát, a nyílt vízen pedig bajba kerülnek. Pedig a rengeteg kampány, felvilágosító előadás hatására a parton még pontosan tudják, mit lehet csinálni a vízben, s mit nem.

Néhány évvel ezelőttig inkább a fiatalok számítottak szabályszegőnek, mára azonban ebből a szempontból eltűntek a korosztályi különbségek. Ma a fiatalabbak óvatosabbnak tűnnek, mint a 10-15 évvel ezelőtti kortársaik – jegyezte meg –, láthatóan jobban tartanak a Balatontól, ugyanis a nagy részük nem tanult meg úszni – írta a nepszava.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!