A Team Malizia nyerte a speciális kikötői futamot Newportban

2023. május 22.
Címkék :

Kicsit gyenge szélben, de tökéletes körülmények között vágott neki a mezőny az Atlanti-óceánt átszelő ötödik szakasznak a The Ocean Race-en.

A szombati zivatar elvonulta után a napsütés enyhe délnyugati széllel tért vissza, amiben az 11th Hour Racing korán okot adott a hazai közönségnek az örömre, mivel a csapat magabiztosan megnyerve a rajtot, közel 3 hajóhossz előnnyel vágott neki a pályának, majd vezetett az első fordulókapunál. Ám hamarosan a Team Malizia állt az élre, az addig sem épp viharos szél pedig lassan gyengülni kezdett.
Amikor a flotta áthaladt az utolsó kapun, a Team Malizia volt az élen, közvetlenül a 11th Hour Racing Team előtt, majd a Team Holcim-PRB és a Biotherm következett, ezzel Boris Herrmannék megnyerték a kikötői futamot*, mielőtt kiléptek volna az Atlanti-óceánra. A dániai Aarhusba tartó úton dupla pontokat lehet begyűjteni, és mivel három csapat is egy ponton belül van az összetett versenyben, a szakasz nagyon fontos a végső győzelem szempontjából.

„Olyan érzés, mint egy újrakezdés, mint egy vadonatúj verseny – mondta Charlie Enright, a 11th Hour Racing Team szkippere, akinek Newport a szülővárosa. – Másképp versenyzel, amikor más a pontszám. Az itteni győzelmünk elképesztő volt, de nem szeretném, ha a csapatunk azt gondolná, hogy ezzel felértünk a csúcsra. Jó érzés volt, de ennél nagyobb célt tűztünk ki magunk elé.”

Az összetett versenyt vezető Kevin Escoffier csapata, a Holcim-PRB új árbóccal versenyez, amit alig volt idejük kipróbálni, épp csak néhány órát tudtak vitorlázni szombaton, mielőtt beköszöntött volna a zord időjárás: „Az első néhány nap arról szól majd, hogy meg kell tanulnunk bízni az új riggben – még akkor is, ha a technikai csapat lenyűgöző munkát végzett is. Néhány nap alatt sikerült a hajót versenykésszé tenni, de közben a többiek előrébb léptek, az 11th Hour Racing Team visszatette a V2-es foilpárját és új vitorlákat rakott föl, a Team Malizia javított a sebességén. A képességeink 100 százalékát kell nyújtanunk, és kipréselni a hajóból a potenciálja 100 százalékát, hogy reménykedhessünk a győzelemben. De ez teljesen normális, hiszen ez egy nagyon magas szintű verseny, és mi épp ezért vagyunk itt.”

A Paul Meilhat vezette Biotherm számára ez a dupla pontszerző szakasz lehet az utolsó lehetőség arra, hogy ismét játékban legyenek a dobogóért zajló versenyben. Jelenleg öt pontra vannak az első háromtól, ha győzni tudnának a szakaszon, azzal megváltozna a leányzó fekvése: „Kicsit olyan, mintha kiestünk volna a ritmusból. Haladunk, de a riválisaink is, néha úgy érzem, más fegyverekkel küzdünk, mint a többiek… De ez nem számít, a céljainkra kell koncentrálnunk, itt lenni, kivenni a részünket ebből az őrült kalandból.”

Kikötői verseny, Newport, eredmények:
1.Team Malizia
2. 11th Hour Racing Team
3. Team Holcim-PRB
4. Biotherm
5. Guyot environnement – Team Europe – nem indult.

* A kikötői futamot szombaton rendezték volna, de egy érkező zivatar miatt azt vasárnapra halasztották, és az ötödik szakasz rajtja utáni, part menti pálya első körét Newport In Port Race-ként értékelték.

Összefoglaló az eseményekről:

YouTube video

(fotók és forrás: The Ocean Race)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!