Lehet, hogy vége a Guyot environnement – Team Europe versenyének?

2023. május 16.
Címkék :

Árbóctörését követően a csapat megérkezett Halifaxba, és versenyvitorlásukat hajóval szállítják át Európába. Kérdéses, hogy tudják-e folytatni a The Ocean Race-t.

A csapat közleménye:
Megérkezésünkkor nem ünnepeltünk, hanem egymás karjaiba borultunk a megkönnyebbüléstől. Május 13-án, szombaton, helyi idő szerint 12.30-kor a Guyot environnement – Team Europe – négy és fél nappal az Atlanti-óceán északi részén történt baleset után – elérte a kanadai Halifaxot. A parti csapat pizzával és süteménnyel várta a legénységet (Benjamin Dutreux, Robert Stanjek, Annie Lush, Sébastien Simon és Gauthier Lebec fedélzeti riporter).

Május 9-én, hajnali fél három körül a heves viharban a vitorlás elvesztette az árbócát, emiatt kénytelen volt feladni a The Ocean Race negyedik szakaszát, 600 tengeri mérföldre a céltól. Szerencsére a legénység sérülés nélkül megúszta az esetet, a letört rigg nagy részét és némi vitorlát levágva biztosította a hajó épségét. Egy nappal később, amikor az időjárás lecsillapodott, sikerült szükségárbócot állítani, erre a viharvitorlát és a nagyvitorla megmaradt részét felhúzva indultak a part felé.

A szél és az áramlás, valamint a legközelebbi part megadta az irányt, a kanadai Halifaxot. Ám útközben elfogyott az üzemanyag, márpedig a járó motor fontos, részben a műszerek működtetéséhez, részben az utazósebesség fenntartásához. Rádión kértek segítséget, amire egy teherhajó érkezett melléjük, és 150 liter üzemanyagot adott át. Így négy és fél nap után három-négy csomós sebességgel sikerült elérni Halifaxot.

YouTube video

A belépési formaságok elvégzése után a jachtot szinte teljesen szétszedték, befejezve azt a munkát, amit a legénység már a tengeren megkezdett. A kiemelés után a hajótest vizsgálata következett, aminek az eredményeit ismerve készülhet terv a folytatásra, hogy mikor és hogyan szállhatnak újra versenybe – ha ez egyáltalán lehetséges. Mindenesetre az biztos, hogy a vitorlást teherhajóval Európába kell szállítani.

Árbócvesztés az Atlanti-óceánon:

YouTube video

A The Ocean Race negyedik szakaszát az 11th Hour Racing Team nyerte a Team Malizia és a Biotherm előtt. Az összetettben vezető Team Holcim-PRB szintén árbócát vesztette, ők is kiálltak, de náluk van rá esély, hogy ott lesznek az ötödik szakasz rajtjánál.

(fotók és forrás: The Ocean Race)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!