A sziget, ami kimaradt az Oppenheimer-filmből

Eddig nem sokan ismerték J. Robert Oppenheimer magánéletét, és még kevesebben tudták azt, hogy életének utolsó szakaszát egy karibi szigeten töltötte.

A fizikus 1954 nyarán elhagyta princetoni otthonát, majd elhajózott feleségével és két gyermekével a Virgin-szigetekhez tartozó St. John szigetre. Amikor először meglátták a szigetet, Oppenheimer beleszeretett, így a következő évben visszament, és végül talált egy ingatlant a tengerparton, ahol felépített egy nagyon egyszerű, spártai faházat. Itt töltötte élete hátralévő részét.

Oppenheimer egy előkelő otthonban nőtt fel Manhattan Upper West oldalán, ahol három szobalányuk, valamint egy sofőrjük volt, és Van Gogh-festmények lógtak a falakon. Amikor a család 1954 júliusában partra szállt a Manhattan méretű szigeten, nem volt sem telefon, sem áram, a földutakon pedig pávák és szamarak kószáltak. A sziget első bárja még két évig nem épült fel, legnagyobb épülete pedig egy egyszintes nyugat-indiai mézeskalács stílusú házikó volt.

A fizikus feleségével, Kittyvel napokig hajózott az Egyesült Államok és a Brit Virgin-szigetek között. A pár minden szeptemberben három tucat meghívót küldött barátaiknak egy szilveszteri partira, ahol homársalátát és pezsgőt szolgáltak fel, helyi kalipszózenekart béreltek fel, Robert pedig táncolt a tengerparton, mielőtt különféle csillagképeket mutogatott a vendégeknek.

Oppenheimer 1955-től 1967-ben bekövetkezett haláláig élt itt. 62 éves korában torokrákban halt meg. Kérésére Kitty egy csónakkal kivitte férje hamvait egy apró sziget, Carval Rock felé, amelyet korábban a házikóból nézegetett, és bedobta őket Hawksnest-öbölbe. Amikor Kitty 1972-ben elhunyt, a hamvait ugyanott szórták szét. Lányuk, Toni örökölte a házat, aki depresszióban szenvedett, és 1977-ben ebben a házban vetett véget az életének.

Majdnem 70 évvel az után is, hogy Oppenheimer megszökött St. Johnba, még mindig ez a legtávolabbi és legkevésbé fejlett sziget. St. John kétharmada védett nemzeti park maradt, erdőkkel és tüskés kaktuszokkal, valamint több mint 20 túraútvonallal, amelyek 20 négyzetmérföldes terepen keresztezik egymást. Nincsenek repülőterek vagy tengerjáró hajókikötők, és a vadszamarak még mindig szabadon kószálnak a sziget félreeső keleti dombjain.

Manapság, hacsak valaki nem a saját hajóján fut be, mint Oppenheimerék, a látogatók a St. Thomasból induló komppal Cruz Baybe érkezhetnek meg St. John fővárosába, ahol a sziget 3880 lakosának többsége él. Az Oppenheimer Beach más néven Gibeny Beach a sziget északi részén található, de a legtöbb turistatérképen nem szerepel, nincs kitáblázva sem. Emiatt leginkább csak a helyiek ismerik és használják, és igyekeznek is titokban tartani a kilétét. Szerintük ez a Virgin-szigetek egyik legjobb strandja, és az teszi olyan különlegessé, hogy olyan félreeső.

Oppenheimer házát az orkán erejű szelek erősen megrongálták, és miután nem maradt pénz az fenntartására, gyorsan tönkrement. A Virgin-sziget kormánya ezt követően átvette az irányítást a föld felett, és felújította a házat, de a helyén most egy kultúrház áll az eredeti alapokon – írta a travelo.hu.

A mozifilm előzetese:

YouTube video
   - ha tetszett, ajánld másoknak is!