A halaknak sem jó a mostani balatoni vízszint

Elkezdődött az őszi haltelepítés a Balatonnál. Elsőként Keszthelyen és Fonyódon eresztették vízbe a pontyokat, a következő hónapokban a társaság tógazdaságaihoz legközelebb fekvő és megfelelő vízmélységű helyszíneken folytatódnak a munkálatok.

A varászlói tógazdaságban nevelkedtek azok a pontyok, amelyeket Keszthelynél engedtek a vízbe. Az őszi telepítés első napján csaknem két és fél tonna hal került a Balatonba. Fonyódon, a kutyás strandnál pedig 550 kilogramm kétnyaras ponty került a tóba. A halgazdálkodási társaság telepítéssel foglalkozó munkatársainak akad még dolga december közepéig. Két- és háromnyaras pontyokból az idén legalább 300 tonnát kell kötelezően telepíteniük a Balatonba és a Kis-Balatonba. Eddig csak valamivel több mint 25 tonnát teljesítettek.

Az idén is a megszokott minőségű és mennyiségű hal kerül a tóba, azonban a korábbi évekhez képest kevesebb helyszínen zajlik majd a telepítés. Ennek oka elsősorban, hogy a szállítási költségek megdrágultak, illetve néhány telepítési helyszínen olyan sekély a víz, hogy nem lehetne biztonságosan leengedni a halakat.

A megye kisebb tavaiba is telepítenek halat az ősszel. A hetesi Pogányvölgyi-víztározóba 40 mázsa ponty kerül október végén, november elején. Igaz, csak akkor tudják szaporítani a halállományt, ha a vízállás megfelelő lesz és a minősége is javul. A kisgyaláni halastóba – horgászversenyek miatt – csak október közepén telepítenek halat, a tervek szerint 25 mázsa háromnyaras, fogható méretű pontyot és legalább 20 mázsa vegyes keszegfélét telepítenek a vízbe. Erre csaknem 5 millió forintot költenek.

A nagybajomi ötös-hárs víztározónál ősszel nem telepítenek halat. Az elmúlt két év annyira csapadékhiányos volt, hogy jelenleg körülbelül 150 centiméternyi víz hiányzik a tóból. Valamelyest mérséklődött az aszályos helyzet az elmúlt hetekben, de nincs annyi víz a mederben, hogy biztonságosan tudjanak telepíteni – írta a sonline.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!