Megváltoztak a balatoni haltelepítések

2022. szeptember 23.
Címkék :

Kevesebb helyszínek zajlanak majd a balatoni haltelepítések az ősz folyamán a megemelkedett üzemanyagárak és a Balatonon alacsony vízállása miatt. A korábbi évektől eltérő módosítás nem érinti a kihelyezett halak mennyiségét.

Szeptember 22-én kezdetét vette az őszi haltelepítési szezon a Balatonnál. A lehalászást reggel a varászlói tógazdaságban kezdték, majd Balatonlelle-Irmapusztán folytatják az éves termés „betakarítását”. A fogott halakat válogatást követően szállítják a Balatonba.

A horgászok a megszokott minőségű és mennyiségű haltelepítésekre számíthatnak, azonban az idén a korábbinál kevesebb helyszínen zajlanak majd a halasítások. Ennek oka elsősorban a magas üzemanyagárak miatt megnövekedett szállítási költség, másodsorban a Balaton alacsony vízállása, amelynek következtében néhány telepítési helyszínen olyan sekély a víz, amely nem tenné lehetővé a halak biztonságos leengedését.

„Arra fogunk törekedni, hogy a tógazdásagainkhoz legközelebb fekvő, biztonságos vízmélységű helyszínekre szállítsuk a fogott halakat. Továbbá igyekszünk tartani azt a korábbi alapelvet, hogy az éves pontytelepítési mennyiséget megközelítőleg azonos arányban osszuk el a Balaton három medencéjébe” – fogalmazott közleményében a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Azoknak a horgászoknak sem kell aggódniuk, akik távolabb horgásznak egy-egy telepítési helyszíntől, ugyanis a haljelöléses vizsgálatokból a szakemberek tudják, hogy a halállomány az élőhelyi adottságok, nem pedig a haltelepítési helyek arányában oszlik el a Balatonban.

Ide kattintva megtalálható fajonként és korcsoportonként az éves telepítési kötelezettség, valamint a már az idén betelepített mennyiség – írta a pecaverzum.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!