„A győzelem csak a megkönnyebbülés, hogy nem vesztettél”

Ezt Grant Dalton, az Emirates Team New Zealand igazgatója mondta, amikor eldőlt, hogy a csapat megnyerte a 37. America’s Cup-ot, otthon tartva a Kupát.

Sokan felhőtlenül örültek az eredmény láttán, a csapatvezető azonban másképp érzett: „A győzelem csak megkönnyebbülés, hatalmas megkönnyebbülés. Ismerem a vereség érzését, szörnyű, zsigeri dolog. Olyan, mint egy fogfájás, ami nem akar elmúlni” – mondta Dalton, aki 2007-ben és 2013-ban is vereséget szenvedett. Dalton, aki a csapat 2003-as, Aucklandben a svájci Alinghitől elszenvedett megalázó veresége után lépett a vezérigazgatói székbe, a siker egy részét a jobb vitorlázó csapatnak tulajdonította: „Ha úgy vitorláztunk volna, mint Aucklandben, valószínűleg ezúttal is elveszítettük volna a Kupát. Én voltam az egyik első, aki azt mondta, hogy nem vitorláztunk jól Aucklandben. Gyors hajónk volt, de nem vitorláztunk igazán jól, viszont azóta a vitorláscsapat sokat fejlődött. Más szinten vannak, mint bármelyik itteni csapat, nagyon büszke vagyok rájuk.”

Dalton elmondta, hogy az America’s Cup megvédése a győzelem másnapján elkezdődött. Egyúttal megerősítette, hogy közvetlenül a Taihoro befutása után elfogadták az első kihívást a 38. America’s Cup-ra. A „Challenger of Record” ezúttal is az INEOS Britannia klubja, a Royal Yacht Squadron. Kapitányuk, Sir Ben Ainslie már fel is vázolta, hogy milyen változásokat szeretnének. Ezek nagymértékben megegyeznek azokkal, amelyeket Dalton már korábban felvázolt – a női és ifjúsági sorozat bővítése, a csapatok kiadásainak korlátozására irányuló lehetséges lépések, valamint az AC75-ös vitorlás hajók továbbfejlesztése.

Nyitott kérdés, hogy hol zajlanak majd a következő Kupa vitorlás versenyei. Kevin Shoebridge operatív igazgató szerint ez a következő hónapokban eldől. Dalton korábban azt mondta, hogy csak akkor térnek vissza Aucklandbe, ha megfelelő ajánlat érkezik Új-Zélandról, de ő nem akarja erőltetni az üzletet. Opció Barcelona is, ám helyi források szerint egy jövőbeli rendezési szerződés nem biztos, hogy olyan jövedelmező lenne a Védő számára, mivel a város a 37. Kupa megrendezésével céljainak nagy részét már elérte. Ezek közé tartozott a város kiemelése a gazdasági válságból, amelyben akkor volt, amikor a rendezés lehetősége felmerült, valamint a vízpart leromlott részeinek felújítása, amely mostanra befejeződött.

fotók: americascup.com

forrás: Stuff

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!