Jeanneau Leader 30 – Sokoldalú és kényelmes

2017. július 24.
Címkék :

Vannak autósok, akik kedvelik a magas üléspozíciót, mivel nagyobb rálátásuk nyílik a forgalomra. Ha egy ilyen sofőr vízre száll, nem hagyhatja ki a Jeanneau Leader 30-ast, amelynek kokpitje olyan magasan helyezkedik el, hogy onnan egy jó szemű kapitány komolyabb méretű öbölben is messziről pásztázhatja a partvidéket.


Hogy komoly méretű vízi alkalmatossággal van dolgunk, azt bőven elárulja a nevében szereplő 30 lábnyi, vagyis több mint 9 méternyi hosszra utaló számjelzés. De azt nem, hogy emellé közel három méter széles, és amit már hangsúlyoztunk: toronnyal felszerelve csaknem ugyanilyen magasságba emelkedik a vízvonaltól (torony nélkül „csak” 216 centiméterre rúg a magassága). Ettől természetesen tekintélyt parancsoló, de kicsit sem nehézkes a megjelenése. Erről gondoskodik a hajóhíd sportos szélvédője, valamint az oldalsó vonalvezetés dinamizmusa.

Hogy egy szórakozásra tervezett, de jelentős motortérrel ellátott motorjacht hogyan lehet sokoldalú és kényelmes? Vagy úgy, hogy minden négyzetcentiméter többszörösen is felhasználnak variálható felületekkel, vagy a különböző funkciójú eszközök olyan szorosan illeszkednek egymáshoz, hogy ne hagyjanak kihasználatlan felületeket. A Leaderben mindkét megoldás megtalálható, ráadásul elragadóan ötletes módon váltogatva.


Az, hogy az orrban kialakított ülőfelületek kihasználatlanság esetén teljesen a dekk lemezébe simulnak, vagy hogy a fedélzeten található összes asztalt úgy helyezték el, hogy a körülöttük elhelyezett ülőkék szintjéig lesüllyesztve az ülőfelületet növeljék, csak két apró példa a praktikum és az egyszerűség csodás párosítására.


A variálhatóság a kabinban, a belső térben mutatkozik meg igazán, Kétféle, egy moabitölgyre és egy dióra alapuló kettős falburkolati megoldás, nyolc színből álló választék a bőrbevonatokból, és persze a külső ülőfelületek, illetve fabetétek is legalább két-két színből választhatja ki a tulajdonos. És persze egy nagy hajó tágas: nagy a kajütfekhely, amely egy jelentős franciaágy méretével vetekszik, nem beszélve a már említett asztalból és ülőgarnitúrából összeálló még egy hatalmas fekhelyről. A mosdó, a konyha kialakítása is igényességről és praktikumról árulkodik.

Nos, a Leader 30-as esetén bőven lehet beszélgetni motorválasztékról. Lehet egy, lehet kettő, lehet dízel, lehet benzines vagy akár turbó is. De jellemzően két márka adja a hajó szívpalettájának elemeit. A benzineseket a Mercury adja: lehet 6,2 literes 350 lóerős, vagy akár 8, literes 380 lóerős. De van duplabenzines megoldás is: a Mercruiser 2×4,5 l MPI DTS Bravo 3X, amely értelemszerűen két 4,5 literes, egyenként 250 lóerős vasszívet takar. A dízelek a Volvótól jönnek, és itt is van választék: a D4-es dízelmotor lehet 260 vagy akár 300 lóerős is.

(A cikket teljes terjedelmében elolvashatja az Aqua magazin legújabb számában.)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!