Utazzunk a nyárba!

2017. április 21.
Címkék :

A Baleárok egyet jelentenek a pihenéssel, kikapcsolódással és szinte állandó napsütéssel. A szigetek klímája jellegzetes mediterrán, forró, száraz nyarakkal és enyhe telekkel.

A szigetcsoporton belül található Ibiza, Mallorca, Menorca, Cabrera, illetve az Ibiza melletti parányi sziget, Formentera. A szigetek kis ékszerek a türkiz színű Földközi-tenger vízében. A partok mentén a Földközi-tenger szinte minden sajátossága fellelhető, széles, nyílt, homokos strandok, sziklás és rejtett öblök.

Minden igényt kielégítenek helyei, legyen szó hajózásról, könnyűbúvárkodásról vagy az egyéb vízi sportokról. A Baleárok egyes részei tökéletesen érintetlenek. Ha az ember olyan öblöt akar találni, ahol egyedül lehet, mindössze némi útbaigazításra és egy jachtra van szüksége.

Mallorca

Spanyolország legnagyobb szigete, a Baleár-szigetek tagja, amely a Földközi-tengerben, az Ibériai-félszigettől keltre található. A szigetcsoport többi tagjához hasonlóan közkedvelt turistacélpont. Mallorca az 1960-as évektől kezdve fokozatosan vált a tömegturizmus szinonimájává, hiszen minden korosztály körében kedvelt úti cél. Mediterrán klímájának és változatos természeti csodáinak köszönhetően szinte egész évben tökéletes nyaralóhely. Több mint 550 kilométernyi, félszigetekkel és eldugott öblökkel tarkított tengerpartja a strandolók, szörfösök és vitorlázók számára igazi édenkert, érdemes azonban a sziget belső részein is körülnézni.


A túrázók és kerékpárosok kedvence a Llevant-hegység és az UNESCO-világörökséghez tartozó, szurdokokkal szabdalt, kolostorokat rejtő Tramuntana-hegység, de könnyebb kirándulásokhoz is számtalan helyszínt választhatunk.

A főváros, Palma de Mallorca rengeteg bulit és csodás építészeti látványosságot nyújt, a gótikus katedrális, a Bellver-kastély és az arab fürdő is megér egy látogatást. A sziget bájos régi településein is bőven akad látnivaló: a kisvasúttal megközelíthető Sóllerben 14. századi épületek várják az utazót, a két hegy között meghúzódó 13. századi Pollencában 365 lépcső vezet a Kálvária-domb kápolnájához, Inca városában pedig nagy élmény a csütörtöki piac.

Menorca
Menorca a Baleár-szigetek második legnagyobb tagja: 694 négyzetkilométeres területével Mallorcánál kisebb, de Ibizánál nagyobb. Mallorcától kb. 40 km-re, északkeletre helyezkedik el. Menorca 52 km hosszú és 15 km széles, lakossága 88 ezer fő. Már az őskorban is lakott volt, amelyet a szigeten található számos emlék bizonyít. A sziget állat- és növényvilágára jellemző, hogy területének mintegy 75 százaléka az UNESCO védelme alatt áll, több, csak itt megtalálható állat- és növényfaj él Menorcán. A sziget több része teljesen érintetlen, romlatlan, számtalan rejtett, lélegzetelállító szépségű paradicsomi strandja és öble van. Menorca erős szeleiről is ismert, amelyek miatt szeles városnak is hívják. Viszonylag csendes szigetnek számít, főleg a családok kedvence, itt nem láthatók nagy szállodák és nincsenek zajos klubok.

Ibiza
A Baleári-szigetek harmadik legnagyobb tagja, a legnagyobb Mallorca, és a második legnagyobb Menorca után. Kb. 45 km hosszú és 25 km széles. Területe 571 négyzetkilométer, ez nagyjából a Balaton felületének felel meg.


Ibiza szigete legendás és igen vad éjszakai élete miatt ismert, a sziget a fiatalok kedvencének számít. Számos világhírű szórakozóhelyének köszönhetően a spanyol sziget a bulizás szimbólumává vált, a sziget a földkerekség partifővárosának számít. Ibiza leghíresebb bulihelye a San Rafael településen található Privilege, amely a világ legnagyobb szórakozóhelye címével büszkélkedhet – 10 ezer főt képes befogadni! Azonban Ibizát nem csak a bulizás miatt érdemes felkeresni.

A csendesebb nyaralást keresők nyugodtabb, családbarát településeket is találhatnak a szigeten. Ibiza több, mint egy bulisziget: fantasztikus faunája és flórája miatt sokan Európa legszebb szigetének tartják. Kulturális-történelmi emlékei és természeti szépségei miatt az UNESCO Ibiza teljes területét az a vlágörökség részévé nyilvánította. Ibizát gyakran hívják fhér szigetnek a tengerpart fantasztikus homokja, jellegzetes, hófehérre festett középkori hangulatú házai és szűk kis utcácskái miatt.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!