Női vitorlázás csúcsra járatva: idén is jön a Steering the Course

A World Sailing idén is meghirdette a Steering the Course elnevezésű tematikus, nőknek szóló nemzetközi vitorláshetet, amelyhez csatlakozásra várja a nemzeti szövetségeket.

Idén az olimpiára fókuszál a programsorozat, ésmivel a 2024-es fesztivál már a negyedik a sorban, akár hagyományosnak is nevezhető. A 2021-ben életre hívott Steering the Course ezévi kiadásában a World Sailing a vitorlázók, edzők, versenybírók és adminisztrátorok olimpiai útját mutatja be, valamint azt, hogy karrierjük és útjuk hogyan keresztezte egymást az olimpiai játékokéval. Ezzel párhuzamosan a World Sailing lehetőséget kínál a tagnemzetek szövetségei, klubok és osztályszövetségek számára, hogy pályázzanak támogatott edzői tanfolyamokra és versenybírói tanfolyamokra, ezzel több lehetőséget teremtve a sportágban. 

„A Steering the Course célja, hogy még több nőt ösztönözzön a vitorlázásra, lehetőséget biztosítson a vitorlázás világszintű fejlődéséhez szükséges képesítések megszerzésére” – mondta Fiona Kidd, a World Sailing nemzetközi fejlesztési vezetője. A WS ezt a rendezvénysorozatot is felhasználva a vitorlásklubokat, központokat, nemzeti- és osztályszövetségeket arra is ösztönzi, hogy olyan tevékenységeket szervezzenek, amelyek több nőt és lányt bírnak rá a vitorlázásban való részvételre.

A magyarországi rendezvényt a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) koordinálja, a kampány keretében a szövetség tagszervezetei, a hazai klubok, vitorláskikötők kikötők csatlakozhatnak az egyhetes eseménysorozathoz, a World Sailinggel közösen népszerűsítve a vitorlázást. A World Sailing javaslatcsomagot készít tagszervezeteinek, hogyan vegyenek részt az STC programban, valamint megjelenést biztosít online felületein a klubok által készített interjúknak/cikkeknek. 

Az STC keretein belül ebben az évben két fesztivált rendeznek, az első a Föld északi féltekéjén 2024. május 17-től május 26-ig tart a tervek szerint. A vitorláshét célja kettős: bemutatni a női vitorlázókat, edzőket, versenyrendezőket, a sportággal kapcsolatos tevékenységet végzőket (például kikötővezetőket), valamint népszerűsíteni a sportágat a nők körében. A második fesztiválra ősszel, szeptember 27. és október 6. között kerül sor.

A májusi fesztivál alatt a magyarországi versenynaptár alapján 12 vregattát – köztük 7 ranglista versenyt – rendeznek. A Magyar Vitorlás Szövetség a tagszervezeteinek támogatásán túl a június 2-i záróeseményen nyílt napot tervez, női vitorlázók részvételével egybekötött versennyel. 

A hivatalos honlap a World Sailing oldalán érhető el.

fotók: vitorlazzitthon.hu

forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!