Duplacsavarral rajtol a Flexfleet Klasszikus Szóló egykezes verseny 2024-ben

Nem lankad az érdeklődés az egyszemélyes Balatonkerülő vitorlás verseny iránt, melynek alapstruktúrája változatlan, de idén új kategória is bemutatkozik.

Az első első Flexfleet Klasszikus Szóló egykezes verseny 2021. május 14-én startolt el a Tihanyi Hajós Egylet (THE) kikötőjéből. A résztvevőknek a Kékszalagéhoz hasonló távot kellett teljesíteni, mindezt úgy, hogy egyedül ülnek a hajóban, nincs váltótárs, aki spinakkerezik, kormányoz, vitorlát cserél, vagy éppen segít a döntések meghozatalában: minden feladat egyetlen emberre hárul.

A Balatontól Dániáig – A verseny keletkezéstörténete

A Flexfleet Klasszikus Szóló egykezes versenyhez hasonlót már korábban is rendeztek a Balatonon -amatőr és professzionális szinten egyaránt -, de az utóbbinak volt egy gátja: a versenykiírás miatt korlátozott volt a hajótípusok száma. Ezt ellensúlyozva indította el a FOLKBOAT csapat a saját amatőr versenyét 2016-ban, amelyen a résztvevők klasszikus hajókkal, egyedül vitorlázták körbe a tavat. Az indulók száma egyre nőtt, különböző típusú hajókkal csatlakoztak a megmérettetéshez, a versenyen Nedbál Noel, a Flexfleet Klasszikus Szóló egykezes verseny ötletgazdája is több alkalommal részt vett. Emellett vitorlázott Dániában is, és a magyar-dán tapasztalatok elegyéből pattant ki fejéből a verseny ötlete. Dániában leginkább azt tapasztalta meg, hogy milyen az, amikor a mezőny nem 20-30 hajóból tevődik össze, hanem több száz vitorlás áll oda a rajtvonalhoz.

Ezeken a versenyeken nem az volt a legfontosabb, hogy ki hányadik helyen ér célba, komoly díjakat sem kaptak a győztesek, de mindenki büszkén viselte az esemény végén kapott pólót, mely tanúsította, hogy teljesítette a távot. Noel évtizedek óta vitorlás közegben mozog, és azt látta, hogy a Balatonon is lenne igény a dánhoz hasonló versenyekre, miközben a FOLKBOAT “egykezes túra” is nagy népszerűségnek örvendett. Jöttek a kérdések: Hogyan lehet a kettőt ötvözni és professzionális szintre emelni? Ki fogja mindezt finanszírozni?

Tihanyi Hajós Egylet – a verseny szervezője

Balatoni vitorlásverseny biztonságos megrendezésében nagy rutinnal rendelkező partnert kellett találni. Így jött képbe a Tihanyi Hajós Egylet, amely nemcsak a szervezési rutint, hanem a megfelelő attitűdöt is biztosította. A Rutai Andrea által irányított kikötő és egylet számára mindegy, kinek mekkora hajója van, az élmény és a vitorlázás szeretete a meghatározó – közösséget építenek. Andreának rögtön megtetszett a lehetőség, már csak azért is, mert a verseny hozza azt az eszmeiséget, amely az egyletnek is fontos. A sport értéke, a sportszerűség és az emberi teljesítmény kerül előtérbe, a versenyzőknek nemcsak fizikálisan, hanem pszichésen is folyamatosan túl kell lépniük önmagukon.

Flexfleet Zrt. – A verseny névadó szponzora

Noel 2021 januárjában kereste meg Kiss Ádámot, a Flexfleet Zrt. cégvezetőjét, lát-e perspektívát az emberi teljesítőképesség határait feszegető versenyben. A Balaton és a vitorlázás szeretetén túl a verseny missziója is összeköti a céget Noellel és csapatával: hisznek az emberi teljesítményben, amely ráadásul a saját lehetőségekhez képest értelmezhető. Ráadásul olyannyira a magukénak érzik a versenyt, hogy idén újabb, 3 évre szóló szponzorációs szerződést írtak alá a szervezőkkel. Mivel a versenyen a teljesítés a legfontosabb, a különdíjat (flottájuk egyik gépjárművének egy hónapos használatát) minden évben a verseny utolsó előtti helyezettjének ajánlják fel.

A duplacsavar

A Tihanyi Hajós Egylet a kikötő üzemeltetése mellett nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésére is. Tevékenységüknek köszönhetően 2022-ben a THE lett a magyar vitorlás sport legeredményesebb klubja, ezzel együtt pedig az egyik legnagyobb vitorlázó utánpótlás nevelő klub az országban. Sportolóik között vannak válogatott versenyzők, és folyamatosan jelen vannak a nemzetközi eseményeken is. Ennek a szellemiségnek megfelelően úgy döntöttek, hogy csavarnak egyet a megszokott felálláson, és plusz elemmel bővítik a FlexFlett Klasszikus Szólót: idén bemutatkozik a TITÁN kategória, amely lehetőséget ad arra, hogy a szenior versenyző mellett egy 14-18 év közötti fiatal is vízre szálljon. A szervezők elmondása szerint így lesz olyan hajóegység, amelyben szülő és gyermeke együtt versenyez, de olyan is, amelyben a szenior versenyző tehetséges fiatal vitorlázót választ maga mellé a táv közös teljesítésére. A TITÁN kategóriában versenyző párosok a szóló versenyben nem nyerhetnek, de a THE az ő kategóriájukban is hirdet majd győztest.

FlexFleet Klasszikus Szóló 2024

A verseny rendezője: Tihanyi Hajós Egylet

A verseny időpontja: 2024. május 3-4. (péntek reggeli indulással)

A verseny rajtjának és befutójának helyszíne: THE előtti vízterület

Névadó szponzor: Flexfleet Zrt.

Rövid összefoglaló a 2023-as versenyről:

YouTube video

fotók: THE

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!