Weöres Szabolcs újabb kvalifikációs szintet teljesített a 2024-es Vendée Globe-ra

A Transat Jacques Vabre kétszemélyes transzatlanti regattán Weöres Szabolcs párja Irina Gracheva volt, idejük 16 nap, 6 óra, 57 perc, 50 másodperc lett.

A korábban a „Kávé útja” néven is elhíresült óceáni viadalt négy hajóosztály számára írták ki, ám a rajtot a viharos időjárás miatt többször halasztani kellett. Végül a különböző kategóriák más-más időpontokban indultak el, és az útvonalat is módosították a szervezők. Az IMOCA60-as osztály november 7-én vágott neki Le Havre-ból a papíron 3750 mérföldre rövidített távnak Martinique szigetéig, átkelve az Atlanti-óceánon.

Weöres Szabolcs számára az elsődleges cél az volt, hogy a sokszor viharos körülmények között biztonságban célba érjen, tesztelje a felújított és átalakított vitorlást az embert és hajót próbáló versenyen. A tervet sikeresen teljesítette, ami azért is szép eredmény, mert a 60 lábasok 40 hajót számláló mezőnyéből többen feladták a viadalt, köztük olyan tapasztalt és sikeres óceáni vitorlázók, mint a Vendée Globe-címvédő Yannick Bestaven vagy a háromszoros földkerülő Nick Moloney. A New Europe a 26. helyen ért célba.

Weöres Szabolcsnak sok ideje nem lesz pihenni, mert újabb megmérettetés vár a Vendée Globe-indulókra, visszafelé immár egyedül kell átvitorlázniuk az Atlanti-óceánt, Martinique-ból a franciaországi Lorient-ig.

Weöres Szabolcs Fa Nándor nyomdokaiba lépve második magyarként indulhat a vitorlázás Everestjének is nevezett Vendée Globe-on, a világ legnehezebbnek számító sportversenyén, amelyen a résztvevőknek egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbehajózniuk a bolygót. Terve megvalósításában a Szerencsejáték Zrt., az MVM, a GreenGo és az MBH Bank is segíti.

A tizedik Vendée Globe egy év múlva, 2024. november 10-én rajtol Les Sables d’Olonne-ból.

fotók: Jean-Marie Liot és Jean-Louis Carli / Alea / TJV

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!