Tíz nap halasztás után holnap elrajtol az IMOCA-mezőny Martinique felé

A jelenleg érvényes előrejelzések ismeretében a rendezőség úgy döntött, hogy holnap reggel fél tízkor a 40 hajó nekivághat az Atlanti-óceánt átszelő versenynek.

A 40 IMOCA kedd reggel indul Le Havre-ból, és a La Manche-ból kihajózva Fort de France felé veszik az irányt, az Azori-szigeteket jobb kéz felől hagyva el. A 3765 mérföldes út eleje – amíg el nem érik a passzátszeles övezetet – taktikusnak ígérkezik. A Fives Group-Lantana Environnement lesz az első, amely kedden hajnali négy órakor ellökheti a partot, őt követi a többi 39 hajó, sorban áthaladva az Eure Dockon és a Bellot kikötőmedencén, mielőtt a kapuk kinyílnak 4.45 és 6.30 között. Ezután a hajók kilépnek a tengerre, ahol helyi idő szerint 9.30-kor dördül el a rajtlövés. „Az előrejelzések szerint 15-20 csomós délnyugati szél várható, a tenger pedig normális körülményeket biztosít a Cherbourg-félsziget megkerüléséhez” – mondta Christian Dumard, aki az elmúlt napokban rengeteg útvonalelemzést végzett, hogy a versenyigazgatóval együtt meghatározza az egyes osztályok további menetrendjét (a Class40 és Ocean Fifty osztályok Lorient-ban várakoztak – a szerk.).

A folytatásban (november 8-án) – amikor az utolsó hajók megkerülik Bretagne csúcsát – már egy 30 csomós széllel (és 35-40 csomós erősödésekkel) érkező front várja a csapatokat: „Ugyanolyan szélben fognak vitorlázni, mint amilyenben a Fastneten. A front mögötti szép hosszú hullámok alakulnak ki, amiknek a magassága nem haladja majd meg a négy métert.”

Valószínű, hogy a mezőny jó része északra tart majd, két magasnyomású övezet között még kifoghatnak egy alacsony nyomásút is valamikor csütörtök-péntek környékén. Az óvatosabbak inkább dél felé húzhatnak, de egy ponton össze kell érnie a szálaknak, a rendezők ugyanis egy közbenső pályajelet jelöltek ki, Santa Maria szigeténél, amelyet a flottának jobb kéz felől kell elhagynia.

Az első hajók várhatóan november 17. körül érnek Martinique-ra.
Az Ocean Fifty hajók második szakaszának útvonala: Lorient–Fort de France (4200 mérföld), Sal szigetét (Zöld-foki szigetek) jobb kézről elhagyva. Rajt ma, helyi idő szerint 10.30-kor volt a lorient-i Talud-foknál. Várható érkezés Martinique-ra: november 18.

A második szakasz útvonala a Class40 hajók számára: Lorient–Fort de France (3750 mérföld), Madeira szigetét jobb kézről elhagyva. Rajt ma 10.45-kor volt a lorient-i Talud-foknál. Várható érkezés Martinique-ra: november 22.

(forrás: transatjacquesvabre.org, fotók: IMOCA Globe Series)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!