Izgalmas és színes kalandok Zánkán

2023. október 18.
Címkék :

A Színes falu, színes ház Kultháló-projekt keretében színes művészeti alkotások borították be a zánkai házfalakat. Az ötletgazda reméli, hogy ez csak az első fejezet afelé, hogy a település egy művészetileg is izgalmas úti cél legyen.

Street art egy zánkai kőkerítésen, kortárs festmény egy házfalon, színek és dallamok párban, DJ Q-cee szettje egy ház udvarán, az underground pop legizgalmasabb hazai előadói és a helyi gyerekkórus koncertje egy felújított pajtában, a helyi értékek és a progresszív művészet összefonódása. Idén nyáron a zánkai Kisbirtok Kultbázis volt a központja a Színes falu, színes ház elnevezésű összművészeti projektnek, ami bőven túlnyúlt a házfalakon. A nemzetközileg is elismert street art alkotók festményei azonban a művészeti projekt idei szakaszának vége után is megmaradnak.

Most bárki megnézheti, hogyan fest Káli istennő egy zánkai tűzfalon, hogyan alakul kortárs festménnyé a Lídia Borház tulajdonosának bajusza, hogy kerül egy róka az egykori malomhoz tartozó épület falára, milyen, amikor az arra járó gyerekek is beszállnak a festésbe a strand melletti kép alkotásakor, hogyan kacskaringóznak a kékfestő motívumok egy magánház homlokzatán, és hogyan borítják be színes fügék a Fügekert kőkerítését.

A hat street art festmény megtekintéséhez ajánlott útvonal:
Jakócs Dorottya alkotása – Kisbirtok Kultbázis, Rákóczi út 15.
Németh Zoltán MNU alkotása – Barkácsbolttal szemben, Rákóczi út
FatHeat alkotása – Balaton car előtti épület, Rákóczi út 96.
Gyulai Attila alkotása – zánkai strand
Void alkotása – Lídia borház, Rákóczi út 112.
Mentha alkotása – Fügekert, Fő utca 30.

„A zánkai projekt nagyban kapcsolódik a Kultháló szemléletéhez: alapvető törekvésünk, hogy a művészeteket a települések hétköznapjainak részévé tegyük. A street art alapvetően tudja megváltoztatni – kicsit elvont kifejezéssel élve – a láthatóság, élvezhetőség kontextusait, új életet és értelmet ad a felületeknek. Egy olyan képi világot, tematikát hoznak a településre, amit itt eddig nem tapasztalhattak” – mondja Nagy Krisztián, a Kultháló projektvezetője.

(turizmus.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!