Vitorlásokkal telt meg a Keszthelyi-öböl – István, a király kupa 2023

Az idén több mint 200 vitorlázó nevezett a Keszthelyi-öböl legnagyobb vitorlásversenyére, ezzel rekordot döntött a résztvevők száma.

A túraverseny háromszög alakú pályáját 92 hajón 219 vitorlázó teljesítette augusztus 20-án Keszthely térségében, hogy a legjobb csapat elnyerje a Mészáros Pál Borászat Nagydíját. Az elmúlt évekhez hasonlóan a pályán 5 perces rajteljárás keretében hangos dudaszóval indult a verseny, amelyen abszolút, katamarán, Yardstick I., II., III., kishajó és ifjúsági kategóriába sorolták az indulókat. A többnyire gyenge szeles körülményeket jól kezelték a vitorlázók, a legjobbak az idén is hamar befutottak.

Először a Szamuráj Jack ért be, ezzel az idén Svastits Attila kormányos és csapata állhatott a dobogó legfelső fokára, és tudhatta magáénak a Vándorkupát, valamint a fődíjat. Abszolút második helyen a tavalyi győztes, a Prémer Tamás által vezetett Sas Katamarán, abszolút harmadikon pedig a Büki Gábor által kormányzott Kanibálok teljesítették a kijelölt távot. Az idén nemcsak a térség kikötőiből, de sok távolabbi helyszínről – Balatonfenyvesről, Balatonmáriáról, Fonyódról, Badacsonyból – érkeztek versenyzők, sőt, a környéken élő külföldiek közül is többen eljöttek. Gárdos Péter, a versenyt szervező Keszthelyi Túravitorlás Club elnöke szerint mindez jól szemlélteti a verseny növekvő népszerűségét.

A KTC-től megszokott módon az államalapítás ünnepén nemcsak a versenypályán, de a parti programsorozaton is kitett magáért a szervező csapat. Ínyenc gasztroudvarral, kifogyhatatlan italválasztékkal, gyermek- és zenés programokkal szórakoztatták a nagyérdeműt. Sőt az idei évben először bevezetett „sétálójegy” is meghozta a várt sikert, hiszen az este folyamán megtelelt a kikötő, ahol a napot tűzijáték koronázta meg este kilenckor.

A dátum már közel 40 éve adott, így jövőre is mindenkit várnak Keszthelyre, a KTC-be augusztus 20-án, és bíznak benne, hogy akkor is rekordszámú nevezés lesz.

A Keszthelyi Televízió rövid összefoglalója az eseményről:

YouTube video

(fotók és forrás: KTC)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!