Az államalapítás ünnepén ismét: István, a király a Keszthelyi-öbölben

A Nyugat-Balaton vitorlásversenyén az idén az eddiginél is több nevezőre számítanak a szervezők.

Az elmúlt évek tapasztalata és az előzetes visszajelzések alapján minden eddiginél több versenyzőre számítanak a szervezők a Nyugat-Balaton mára egyik legjelentősebbé vált vitorlásversenyén, az István, a Király Kupán. Így reményeik szerint át tudnak lépni egy álomhatárt, és augusztus 20-án több mint 100 hajó indul a Mészáros Pál Borászat Nagydíjáért – mondta Gárdos Péter, a szervező Keszthelyi Túravitorlás Club elnöke.

Az István, a Király Kupa vitorlásverseny csaknem 40 éves múltra tekint vissza. Népszerűsége azonban csak az utóbbi néhány évben indult igazi fejlődésnek, amelynek a fő oka, hogy a nyugati medence nem bővelkedik saját szervezésű regattákban. Hiába kínál a Balaton középső és keleti medencéje több megmérettetést, a környékbeli vitorlázók előszeretettel preferálják a helyi versenyeket: „A rendezvényünk sokáig belterjes volt, csak a környékről érkeztek nevezések, ezen azonban a sikerült változtatnunk az utóbbi években. Többek között a sajtóvitorlázás is ezt segíti elő, hiszen a helyi médián kívül így országos hírveréshez is hozzájutunk.”

„A verseny egyre növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy tavalyelőtt rekordszámú jelentkezést zártunk. Az előzetes érdeklődés alapján pedig idén a korábbiaknál is több indulóra, vagyis minden eddiginél több hajóra és résztvevőre számítunk. Cél, hogy átlépjük az álomhatárt, a 100-nál több nevezett hajót!”

A pénzdíjas versenyen az indulók az idén – a tavalyihoz hasonlóan – egy szekszárdi borászat nagydíjáért folytatják a küzdelmet az abszolút első helyért. Nevezni a verseny előtti napon és a verseny délelőtti óráiban lehet majd. Az István, a Király Kupa a Mészáros Pál Borászat Nagydíjáért 13 órakor startol, és érdemes annak is figyelemmel kísérnie a versenyt, aki csak gyönyörködni szeretne az északi partot is érintő vitorlásokban, hiszen ennyi hajót egyszerre ritkán lehet látni a Keszthelyi-öbölben.

„Az elmúlt évtizedekben a Balaton nyugati medencéjében valahogy háttérbe szorult a vitorlássport, ezen évek óta szeretne változtatni a KTC. Ennek érdekében nemcsak a verseny népszerűsítésére, hanem annak közösségépítő erejére is nagy hangsúlyt fektetünk, amiben nagy segítséget nyújtanak a támogatóink, akiknek növekvő száma is azt jelzi, hogy évről évre valóban nő a kupa presztízse. A szponzorok között ráadásul már nem csupán helyi cégek, hanem országos méretű vállalatok is megtalálhatóak.

Az idei parti program is színesebb lesz a tavalyinál, hiszen újabb előadókkal is bővült a rendezvény. Fellép a BB Jazzy Duó, Farkas Tibor, akit a térségben már jól ismernek, lesz konga- és hastáncshow, az estét Dj Cary zárja. A parti programon pedig a hozzátartozók és külsősök is részt vehetnek a sétálójegyek segítségével. A szervezők készülnek ínyencségeket kínáló gasztroudvarral, lesz italterasz, sőt, hajnalig tartó táncos mulatság is.

A KTC elnöke bízik abban, hogy folyamatos lesz a népszerűség-növekedés és az István, a Király Kupa néhány éven belül az egyik legnagyobb hazai vitorláseseménnyé és egész napos turisztikai és gasztrolátványossággá válik.

YouTube video

Az idén emellett lesz egy helyi szervezésű versenyük. Az utolsó novemberi szombaton, a nyugati-medence utolsó versenyével, a Kulcs Kupával, valamint ezt követően az adventi jótékonysági vásárral jelentkezik a Keszthelyi Túravitorlás Club.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!