A Charisma magabiztosan védte meg a világbajnoki címét RC44 osztályban

A Royal Yacht Squadron olyan világbajnokságot rendezett Cowesban, amely mind a négy versenynapján méltó volt az RC44 osztályhoz.

A kilenc csapat a legjobb feltételek között vitorlázhatott, megspékelve a brit árapály és a gyorsan változó időjárási rendszerek okozta zavarokkal. E kihívások ellenére Nico Poons tulajdonos, Hamish Pepper taktikus és a Charisma legénysége megvédte a világbajnoki címét. Tavaly a szlovéniai Portorožban igencsak gyenge szeles körülmények között sikerült nyerniük, az idén azonban „tipikus Charisma-körülmények között” győztek – már egy futammal a regatta vége előtt.

Rövid összefoglaló az első napról:

YouTube video

„Ebben az osztályban olyan magas a színvonal, hogy a legapróbb hiba is hátravághatja a csapatot – mondta Poons a győzelmükről. – A trükk az, hogy a lehető legkövetkezetesebbnek kell lenni, minimálisra csökkentve a rossz futamok okozta károkat. Ezen a héten nem kezdtünk olyan erősen, még a második nap se volt az igazi, de tegnap belehúztunk, és a mai nap is jól sikerült.”

A második nap fő eseményei:

YouTube video

Hamish Pepper: „Az utolsó öt futamon nagyon jól jött ki a lépés, minden elismerésem Nicónak és a csapatnak. Ahogy Nico kormányoz és ahogy a srácok trimmelnek, az magabiztosságot ad, olyan helyekre is be tudom juttatni a hajót, ahová normális emberek nem sűrűn próbálkoznának. Ma ezt kellett tennünk a kreuzbójánál az utolsó futamban – Nico és a srácok szépen megcsinálták, és ezzel egy futammal a vége előtt megnyertük a regattát.”

Pillanatfelvételek a harmadik napról:

YouTube video

Poons és Pepper mellett a Charisma legénységét Chris Hosking, Ross Halcrow, Dimitri Simmons, Ryan Godfrey, Robin Jacobs, Flavia Tomiselli és Ivan Peute alkotta. Edzőjük az amerikai Morgan Reeser, a helyi tapasztalatot erre a regattára David Howlett hozta. A Charisma eredményességének – az általánosan kiváló teljesítményen túl – az alkotóelemei a következők:
– a tulajdonos Poons, aki 40 éve versenyez hol legénységi tagként, hol kormányosként,
– világklasszis taktikus és legénység,
– a csapat – beleértve Poonst is – minden regatta előtt a maximálisan kihasználja a megengedett edzésidőt,
– megjátsszák az évre engedélyezett összes vitorlakártyájukat, kihasználva Robert Hook vitorlástervező tehetségét.

Miközben a Charisma fürdött a dicsőségben (és kihagyta az utolsó futamot), a flotta többi tagja számára a történet messze nem ért véget, hiszen a megszokott szoros küzdelem folyt a dobogós helyekért, mivel az Aleph Racing egy ponttal előzte meg a Team Aqua és a Team Nika csapatát. Aztán meg nem.

RC44 világbajnokság 2023, negyedik nap:

YouTube video

44Cup világbajnokság 2023 (13 futam után)
1. Charisma, 46
2. Team Aqua, 51
3. Team Nika, 52
4. Aleph Racing, 54
5. Team Ceeref powered by Hrastnik 1860, 61
6. Peninsula Racing, 64
7. Black Star Sailing Team, 69
8. Artemis Racing, 76
9. Bullet, 120

A 44Cup következő állomása a Gibraltár melletti Alcaidesa Marina, ahol a szezon utolsó előtti versenyét rendezik október 18–22. között.

(forrás: 44cup.org, fotók: Nico Martinez / 44Cup)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!