Lehet, hogy mégsem épül meg az új kikötő Balatonföldváron?

A Pécsi Törvényszék ítéletében foglaltakat figyelembe véve döntött úgy a katasztrófavédelmi hatóság, hogy visszavonja a balatonföldvári „strandkikötő” vízjogi létesítési engedélyét.

„A beruházás a zavartalan strandolás érdekében szeptemberig szünetel” – tudatta korábban a balatonföldvári önkormányzat, hogy a június 15-i strandnyitásra befejezi a sokat vitatott kikötő építését a beruházó a Nyugati strandon. A kisebb kőszórásrendezési munkáktól eltekintve valóban levonultak az építők, a mólószárak azonban addigra lényegében már elkészültek a Nyugati strand kellős közepén, ott a strandot építési területté nyilvánítva el is kerítették.

Cserébe azonban nyugati irányban egy kerítés elbontásával a helyi önkormányzat bővítette a strandolásra rendelkezésre álló területet, igaz, arról meg az elmúlt napokban több fotó is megjelent a kikötő ellen a tervek napvilágra kerülésétől fogva tiltakozó Mosolygó Balatonföldvár Egyesület Facebook-oldalán: a partvédőmű több helyütt töredezett, elhanyagolt, balesetveszélyes.

A beruházás megvalósítására kétszer is áldását adta a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal, majd e határozatokat a helyi civilek keresete nyomán a Pécsi Törvényszék először tavaly novemberben megsemmisítette (ezt felülvizsgálati eljárás keretében a Kúria is hatályban tartotta), új eljárásra kötelezve a kormányhivatalt, mely ezt két nap alatt le is zárta. De a civil szervezet (Mosolygó Balatonföldvár) újfent a bírósághoz fordult, és a Pécsi Törvényszék májusban megsemmisítette ezt a határozatot is, megint csak új eljárást előírva. A bíróság álláspontja ismét csak az volt, hogy a kikötő megváltoztatná a strand funkcióját, márpedig ez ellentétes Balatonföldvár város helyi építési szabályzatával. Az ítéletet értelmezve merőben más álláspontra helyezkedett Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke és Holovits Huba, a balatoni kisváros fideszes polgármestere.

Előbbi szerint már a bíróság ítélete nyomán le kellett volna állítani a kikötőépítést, mert a kormányhivatali határozat megsemmisítéséből egyenesen következik, hogy a kikötő vízjogi létesítési engedélye is hatályát veszíti. A városvezető ellenben amondó volt: a kikötőépítés leállításáról a Pécsi Törvényszék ítélete nem szólt, miként a Veszprémi Vármegyei Kormányhivatal határozata sem építési engedély, ez a szerv csak azt vizsgálta, hogy az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány birtokában van-e akadálya a kikötőépítésnek. Holovits szerint egy kikötő „építési engedélye” a vízjogi létesítési engedély, amit a Fejér vármegyei katasztrófavédelmi hatóság adott ki, vissza is csak az vonhatja, de ez – a polgármester legalábbis úgy vélte akkor – jogi álláspontjuk szerint nem valószínű.

A Fejér Vármegyei Katasztrófa-védelmi Igazgatóság néhány hete azt válaszolta, vizsgálják a vízjogi engedély visszavonásának kérdését, majd a napokban azt a választ küldték: ez megtörtént. „A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint vízügyi és vízvédelmi hatóság a Pécsi Törvényszék ítéletében foglaltakat figyelembe véve, a jogszabályi előírásoknak megfelelően a Balatonföldvár nyugati kishajókikötő saját célú vízilétesítményeire és vízimunkáira vonatkozó vízjogi létesítési engedélyt visszavonta. A visszavonó határozat véglegessé válását követően a vízügyi hatóság a vízjogi létesítési engedélyezési eljárást az előkérdésnek minősülő, a környezetvédelmi hatóság által lefolytatott megismételt előzetes vizsgálati eljárást lezáró döntésének véglegessé válásáig felfüggeszti.”

A város megoldási ötlete a problémára itt elolvasható.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!