Ezer tonna beton kerülhet a Balatonba

A balatonföldvári civilek ellenzik a Nyugati strandnál tervezett e-kikötő megépítését. Perre vitték az ügyet, a napokban a bíróság a javukra döntött.

Az önkormányzat ost szeretne egy új kikötőt építeni, részben a Nyugati strand területén, a befektető is megvan, az engedélyek nagy része rendelkezésre áll, de az építés ellen egy civil csoport, a Mosolygó Balatonföldvárért tiltakozik. 

Egy, a napokban megszületett bírói döntésre hivatkozva a szervezet arról írt, kétesztendei peres eljárást követően a Pécsi Közigazgatási Bíróság hatályon kívül helyezte a Veszprém Megyei Kormányhivatal határozatát, amely engedélyezte volna a Nyugati strand területére építendő, 175 vitorláshajó befogadására alkalmas kikötő létesítését. A civilek ezt hatalmas eredménynek tartják, de úgy látják, az önkormányzatot ez sem tartja vissza akaratának érvényesítésében.

Épüljön meg, csak ne ott

Ez egy 2003 óta húzódó történet – mondja Herényi Károly, egykori MDF-es politikus, a Mosolygó Balatonföldvárért egyesület tagja. – Onnantól szeretne a mindenkori település vezetése kikötőt létesíteni, de még egyszer sem sikerült. Legutoljára 2012-ben adta fel a polgármester, akkor még népszavazást is tartottak. Állítja, ők nem kikötőellenesek, csak épp a helyszínt tartják rossznak, ahol az oda látogató 40 eter ember rovására menne a dolog. Leginkább azt kifogásolják, hogy a 2019-es bejelentést – miszerint mégis megépítik a kikötőt – nem előzte meg társadalmi egyeztetés.

Azt sem értik, a többlépcsős engedélyezésbe miért nem a Somogy megyei Kormányhivatal folyt bele, hanem a Veszprém megyei. Furcsállják azt is, hogy a kormányhivatal alig egy hónap alatt el tudta dönteni, hogy megépülhet a kikötő, ami igen rövid időnek tűnik.

A Mosolygó Balatonföldvárért egyesület tagjai szerint a helyi építési szabályzat szerint a Magyar tengernél egyetlen strand funkciója nem változhat meg. Ráadásul ha megépül a kikötő, a szabályok szerint annak százméteres közelségében nem lehet strand, így a fürdőzők szinte teljesen kiszorulnának a területről. Úgy vélik, ezért is semmisítette meg a bíróság a kormányhivatali engedélyt, így a törvénytisztelő magatartás az lenne, ha a kikötő építését elvetné az önkormányzat.

Száz éve még a mostani kikötő közepén fekvő Galamb-szigetet sem volt ott. A kikötő megépítése után kezdődött iszaposodás, a homok feltorlódása alakította ki a szigetet, amit szép fokozatosan gyepesítettek, és beültették fával. Ugyanúgy keletkezett a vasbeton hídtól balra eső terület. Ott 1905-ben még a Balaton volt. Nem telt el száz év, és már ott is fák, bokrok jelzik: a föld újabb területet hódított el a víztől. A civilek szerint ez egyértelműen a kikötő okozta áramlások megváltozásának köszönhető. Ugyanez várna a Nyugati strandra is, ha megépülne a kikötő.

A tagok állítják, a 2019-es őszi önkormányzati választások előtt a később megválasztott polgármester, Holovits Huba választási programjában nem szerepelt a kikötő megépítésének a terve. A választás után pár héttel viszont már a testület előtt volt az ügy. A Mosolygó Balatonföldvárért egyesület tagjai szerint ez arra utal, már jó előre megvoltak a kiviteli tervek, a pénz és a beruházó is.

A sunyiság az, ami felháborít. Az, hogy becsapták a helyi társadalmat. Ezer tonna beton kerülne a Balatonba. Ez nem jó, ezt meg akarjuk akadályozni.

A balatonföldvári e-kikötő ötlete nem mai keletű. 2003-ban Bezeréti Katalin, a település akkori polgármestere elmondta, térképre került egy új vitorláskikötő Földvár területén, ami belekerülhet a város decemberig elkészítendő módosított rendezési tervébe. Fontosnak tartotta, hogy a fejlesztési tervek készítésénél a kikötő jele rákerült a térképre. Azt is hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy a kikötő megépül, de lehetőséget ad rá, amivel jó lenne élni. Azóta eltelt 19 év, de még mindig csak a régi kikötő várja a 400 hajót, amit elbír. 2004-ben jelölték ki azokat a helyeket a Balatonnál, ahol strandot, illetve kikötőt lehet létesíteni. A balatonföldvári 5 kilométeres partvonalon egyetlen olyan szakasz található, ahol új kikötőt lehet építeni, és ez valóban a Nyugati strand közelében van – mondja Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere.

Húszéves küzdelemnek nevezi azt, ami most történik, de nem adja fel. Fals és félrevezető információnak tartja, hogy az ellenzők azzal érvelnek, a kikötő a strandolók rovására épülne. A szárazföldi strand területéből 300 négyzetméter kerülne át a kikötőhöz, ahol egy étterem és vizesblokk épülne. A városvezető szerint egy 15 ezer négyzetméteres terület esetében ez elenyésző. A vita azon megy, mekkora partszakaszt venne el a kikötő. Holovits Huba nem tagadja, 100-140 méterre valóban benyúlna a kikötő, de a megépítés után a móló két oldalán ezt visszaadják a fürdőzőknek. Hozzáteszi, a Balaton medre és vize az állam tulajdona. Az, hogy oda ki, mit és mikor épít, annak megállapítása a szakhatóságok feladata. Ebben nem az önkormányzat vagy a civilek döntenek. Ha az érintett hatóságok úgy ítélik meg, egy kikötő építése a jogszabályoknak megfelel, akkor nem gördítenek ez elé akadályt.

Szárazföldi vihar – a teljes cikk az Indexen.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!