Kaze: új hajókoncepció Philippe Briand-tól

2023. április 4.
Címkék :

A francia tervező egy 60 méter hosszú, ketch vitorlázatú hajó rajzait mutatta be, elárulva azt is, hogy a Kaze „már jelentősen túl van a koncepció fázisán”.

Túl azon, hogy a jacht grandiózus és minden luxussal felszerelt, olyan energia-visszanyerő megoldásokkal képzelik el, amelyek lehetővé teszik a Kaze számára, hogy mozgása generálta energiát eltárolja. A kiadott sajtóközlemény szerint a hajós ipar kulcsfontosságú szereplői – köztük a Southern Spars, Francesca Muzio, az FM Architecture munkatársa, valamint „a világ legnevesebb hajógyárai közül néhány” – érdeklődnek a projekt iránt.

Briand szerint több érv szól a ketch rudazat mellett (a sloop helyett): „Bár a nagy méretű sloopokat is meg lehet úgy tervezni, hogy megbirkózzanak a hatalmas terhelésekkel, mégis nehézkes és félelmetes lehet velük vitorlázni. Hol marad akkor az élvezet, az öröm? Ha azt akarjuk, hogy egy jacht kényelmes legyen az élethez és a vitorlázáshoz is, akkor 499 bruttó regisztertonna esetén érdemes a ketchből kiindulni.”

A tervezés további hangsúlyos elemei a luxuséletmód és a külvilággal való kapcsolat. A fürdőplatform (ami egy szuperjacht esetén inkább „beach club”) mérete a sokkal hosszabb jachtokéhoz hasonlítható, és olyan elemeket tartalmaz, amelyek oldalra lenyitva víz feletti teraszokká alakulnak át. A jacht profilja modern, alacsony, míg a fedélzet letisztult. Briand optimalizálta a hajótest kialakítását a maximális hatékonyság érdekében, és olyan generátor beépítését javasolta, amely a hajótest mellett elhaladó víz mozgását használja fel a hajócsavar forgatására, ezáltal áramot termel.

„A Kaze tervezési filozófiája ötvözi az innovatív mérnöki munkát, a karcsú vonalakat, a minimalizmust és a teljesítményorientált luxust. A hajót a legújabb navigációs és automatizálási technológiákkal szerelik majd fel, a fedélzeten csúcskategóriás kivitelezés biztosítja a kényelmet. A modern technika és az időtlen elvek ezen kombinációja teszi a hajót széppé, praktikussá és könnyen kezelhetővé.”

(fotók és forrás: Boat International)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!