Törökországi földrengés: cetek pusztultak el

A természeti katasztrófa azonban a közel fekvő sziget, Ciprus élővilágára is hatással volt: számos halott cet tetemét sodorta partra a víz.

Az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb földrengése rázta meg Szíriát és Törökországot a múlt hét folyamán, melynek már több mint 35 ezer áldozata van. A Richter-skála szerint 7,5-ös erősségű földrengés után csütörtökön négy cet sodródott partra a páfoszi Argakában, közülük hármat sikerült visszaengedni a tengerbe, a negyedik azonban elpusztult, közölte a ciprusi halászati és tengerkutatási hivatal. Egy nappal később, Polis és Pachyammos között újabb hat cetet sodort partra a víz. Szakértők szerint az állatok Cuvier-féle csőröscetek voltak.

Az állatokon hamarosan boncolást végeznek, amelyből kiderülhet, mi vezetett a vesztükhöz. A kutatók elmondása szerint mivel a bálnák elsősorban a víz alatti hangokat használják kommunikációra és környezetük felmérésére, a tengeri zajok befolyásolhatják a mélyen merülő bálnák navigációs képességét, az élelemkeresést és a ragadozók elkerülését.

Yiannis loannou, a halászati és tengerkutatási osztály munkatársa szerint az emlősök osztályába tartozó faj echolokációs rendszerét könnyen megzavarhatják az olyan események, mint a katonai gyakorlatok, vagy egy jelentősebb méretű földrengés. Ez a legnagyobb cetpusztulás, amit Cipruson valaha feljegyeztek.

fotó és forrás: Magyar Állatvédelem

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!