Összegzés: hajós nyaralási trendek 2023-ban

A hajós charteriparág folyamatosan fejlődik, a működését jó néhány tényező befolyásolja, ezeknek eredt nyomába az egyik vezető európai charterügynökség.

A hajós charter működésére jelentős közvetlen hatással vannak a gazdasági körülmények, az utazási trendek és az ügyfelek preferenciái. A kutatást végző cég nemcsak a saját adataira támaszkodott, hanem feldolgozta a nagy hajókiállításokon (Southampton, Cannes, La Rochelle, Genova, Barcelona) a partnerekkel és iparági kulcsszereplőkkel folytatott megbeszélések tapasztalatait is. Ezek az interakciók lehetővé tették, hogy értékes „belsős” információkat gyűjtsenek a charterpiacról, amiket aztán összevetettek saját statisztikai adataikkal.

Az idén az infláció hatására a jachtiparban árváltozások következtek be, a hajók beszerzési költségei drasztikusan, átlagosan 25-30 százalékkal emelkedtek. Ez tovagyűrűző hatással volt a piac többi részére, így a bérleti díjak jelentősen emelkedtek 2022-höz képest. A bérlők magasabb költségekkel szembesültek a hajók foglalása során, ami egyrészt tükrözi az általános gazdasági helyzetet, másrészt hangsúlyozza a korai foglalás fontosságát, ami nemcsak a széles kínálatot garantálja, de az emelkedő charterdíjak hatását is enyhítheti.

Preferenciák és hajótípusok
Az elemzett adatok elsősorban a cég egyesült királyságbeli, észak-amerikai (USA és Kanada), ausztráliai és új-zélandi ügyfélkörére koncentráltak.

Az egyik megfigyelhető tendencia a nyaralók által választott chartertípus volt. Az ügyfelek 57 százaléka a bareboat charter mellett döntött, vagyis személyzet nélkül kérte a hajót, ami alapján kijelenthető, hogy saját és független vitorlásélményre vágytak. Ugyanakkor a bérlők 29 százaléka kifejezetten olyan hajót keresett, amelyen állandó legénység szolgál. Növekedés volt tapasztalható a kabincharterszegmensben, akik ezt választották (9 helyett 14 százalék), adott esetben korábban ismeretlen emberekkel osztoztak a jachton. Ez a növekedés jól mutatja, hogy a piacra egyre újabb és újabb ügyfelek érkeznek, olyanok, akik a korábbi nyaralásaiktól eltérő kikapcsolódási formát keresnek, egyúttal letéve a voksukat a fenntarthatóbb és környezetbarátabb üdülés mellett. Ami a típusokat illeti, továbbra is vezetnek a katamaránok (53 százalék), a vitorlásokat az ügyfelek 44 százaléka választja, a maradék 3 százalék a motoros jachtokra szavaz.

Korai foglalás
A vendégek negyede hat hónappal a tervezett indulás előtt lefoglalta a leendő hajóját, főleg a népszerű dátumok és útvonalaknál. Előre gondolkodás esetén az ügyfelek gyakran ki tudják használni az alacsonyabb repülési költségek előnyeit is, ami hozzájárul a teljes vitorlás nyaralás költségének csökkentéséhez.

Népszerű nyári célpontok
A legnépszerűbb mediterrán úti célok az Egyesült Királyságból érkező chartervendégek számára:
Görögország: 27 százalék
Horvátország: 24 százalék
Olaszország: 12 százalék
Spanyolország: 6 százalék
Franciaország: 6 százalék
Törökország: 3 százalék

Legnépszerűbb mediterrán úti célok amerikai és kanadai charterutazók számára:
Görögország: 32 százalék
Olaszország: 18 százalék
Horvátország: 10 százalék
Spanyolország: 3 százalék
Franciaország: 6 százalék
Törökország: 2 százalék

A legnépszerűbb mediterrán úti célok Ausztráliából és Új-Zélandról érkező charterhajózók számára:
Görögország: 21 százalék
Horvátország: 20 százalék
Olaszország: 20 százalék
Spanyolország: 4 százalék
Törökország: 3 százalék
Franciaország: 2 százalék
Montenegró: 2 százalék

Görögország, Horvátország és Olaszország nagy kedvenc, a népszerűségük csak kismértékben tér el egymástól. Görögország örök klasszikus, úgy tűnik, hogy állandó favorit, a felkapottsága valószínűleg az ország különböző régióiban található szigetek változatosságának és festői tengerpartjainak köszönhető.

(forrás: sailingtoday.co.uk, fotók: sailing-classics.com, thefamilyfreestylers.com, dreamyachtcharter.com, sailingholidays.com, croatiafamilyholidays.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!