Szemetet hordanak az áradó folyók

Szeméthegyeket hagynak maguk után az áradó folyók Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban és Montenegróban.

Az áradások a térség jelentős részén gondokat okoztak, ám azonfelül, hogy utakat, házakat, földeket árasztottak el a vizek, felszínre hozták azt a többtonnányi szemetet is, ami rendszeresen a folyókba vagy a folyók menti illegális hulladéklerakókba kerül a Nyugat-Balkán országaiban.

Az Albánia, Montenegró, Szerbia és Bosznia-Hercegovina területén áthaladó Lim folyó, a Drina jobb oldali mellékfolyója rendszeresen úszó szemétteleppé változik. A délnyugat-szerbiai Pribojnál található gátnál naponta 25 teherautónyi szemetet is kihalásznak.

Nemcsak a térség, de a világ tévécsatornái is felvételeket közöltek a napokban a Drina folyó kelet-boszniai szakaszáról, ahol a világörökség részét képező hídjáról ismert Visegrad is fekszik. Ám a híd most nem a szépsége miatt került be a híradásokba.

A légi felvételek tanúsága szerint a festői folyószakaszon a napokban csak hulladékot látni, az ár műanyag palackokat, autógumikat, hordókat, háztartási gépeket, köztük hűtőszekrényeket is a felszínre hozott. Szakértők szerint mintegy tízezer köbméter szemét halmozódott itt fel, amelynek eltakarítása fél évet is igénybe vehet.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!