Elképesztő mennyiségű műanyag ömlik az óceánokba

Az Earth Action (EA) adott közre egy felmérést arról, hogy a műanyagok előállítási vagy felhasználási folyamata során hozzáadott vegyi anyagok milyen szintű szennyezést okozhatnak.

Körülbelül egymillió tonna műanyagadalék szivárog az óceánokba évente – állapította meg a svájci kutatóintézet. Kimutatták, hogy csak a csomagolásokból legalább 166 ezer tonna műanyagadalék kerül a tengerekbe, és az olyan hétköznapi termékek, mint a szövetanyagok vagy a gépjárműabroncsok miatt akár 30 ezer tonnát meghaladó mennyiség is szivároghat a tengerekbe, óceánokba.

Az EA szerint a műanyagadalékok többsége szabályozatlan és nem esett át klinikai teszteken, és akár több olyan egészségügyi problémával állhatnak kapcsolatban, mint az elhízás, a termékenységi problémák és a rákos megbetegedések.

„A műanyagok nincsenek benne a periódusos rendszerben, mint a kobalt vagy a réz. Ezek vegyszerek elegyei, amelyek közül a legtöbb súlyosan mérgező. Néhány évtized alatt a bolygó minden négyzetcentiméterét beszennyeztük műanyaggal, amelyek egyre fokozódó mennyiségben ömlenek a környezetbe” – hangoztatta Sian Sutherland, a Műanyagbolygó nevű civilszervezet társalapítója.

Az EA az illetékesek számára több javaslatot is tett, többek között arról, hogy a hulladék mennyiségének csökkentéséért könnyen újrahasznosítható vagy többször felhasználható anyagokat alkalmazzanak, továbbá hogy végezzenek további kutatásokat arról, mikor és hogyan kerülnek a műanyagadalékok a környezetbe és az emberi szervezetbe.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!