Tizenegy nap egy hajó kormánylapátján

Három potyautast találtak egy tartályhajó kormánylapátjának tetején, amikor a hajó november 28-án megérkezett a spanyolországi Kanári-szigetekre.

A három férfit egy helyi kórházba szállították, a helyi migrációs szolgálatok pedig felidézték, hogy nem ez volt az első ilyen eset, mivel a migránsok továbbra is rendszeresen kísérlik meg a veszélyes utakat. A spanyol tengeri mentőszolgálat, a Salvamento Maritimo jelentése szerint a migránsokat, akikről úgy vélik, hogy nigériaiak, egy Las Palmasba (Gran Canaria) érkezett tartályhajón fedélzetén fedezték fel. Az 51 ezer bruttó regisztertonna hordképességű Alithini II 2700 tengeri mérföldes utat teljesített, november 17-én indult a nigériai Lagosból. A Máltán bejegyzett tartályhajó 11 napig volt a tengeren.

Az ügynökség Salvamar Nunki nevű járőrhajója a jelentések szerint rutinellenőrzést végzett, amikor a legénység észrevette a kormánylapát felső szélén ülő három migránst, akik alig hatvan centiméterrel ültek a vízszintfölött. A mólón sürgősségi orvosi ellátásban részesültek, a helyi médiajelentések szerint kiszáradás és hipotermia tüneteit mutatták.

Az európai migránsválságra összpontosító szervezetek kiemelik, hogy a jelenség nem egyedi, több ezer ember menekül Észak- és Nyugat-Afrikából – a legtöbben a Földközi-tengeren igyekeznek átkelni. Mások azonban az Atlanti-óceánon próbálkoznak, Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekre. A spanyol belügyminisztérium számításai szerint 2022-ben közel 12 ezer ember érte el a szigeteket, többnyire kis csónakokkal.

A Kanári-szigetek kormányának migrációs tanácsadója, Txema Santana a Twitter-oldalán tovább osztotta a hatóságok által közzétett képet, azt írva: „A túlélésért folytatott küzdelem messze túlmutat a fikción. Nem ez az első eset és nem is az utolsó. De a potyautasoknak nem mindig van szerencséjük.”

A kanári-szigeteki média legalább két másik, a közelmúltban történt potyautasügyről számol be, amelyekben szintén hasonló helyzetben lévőket találtak a Lagosból érkező kereskedelmi hajók fedélzetén. 2020 októberében három, egy hónappal korábban négy migránst fedeztek fel a tankhajók kormánylapátján. Spanyolország mindkét esetben orvosi ellátást biztosított, de a szeptemberi, csak rövid megállóra érkező hajó kapitányát utasította, hogy tartsa magánál a potyautasokat, akiket végül átadtak a norvég hatóságoknak, amikor a hajó elérte úti célját.

Santana az Associated Pressnek elmondta, hogy a legtöbb esetben a hajótársaság költségén küldik haza a migránsokat.

(forrás: maritime-executive.com, fotók: nypost.com, theolivepress.es)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!