Íme 2022 legjobb vitorlásfotói!

A spanyol fotós, Nico Martinez nyerte a Mirabaud Yacht Racing Image Award 2022 díjat a Cascaisban megrendezett TP52-világbajnokságon készült fotójával

„A TP52-es flotta gyenge légáramlatban, különleges fényben bő szélben vitorlázott – emlékezett vissza Martinez. – Nem volt túl produktív nap, mivel Cascais nem hozta a megszokott formáját, amikor a szél- és fényviszonyok is tökéletesek. Aztán megláttam együtt az öt TP52-est, és szóltam a motorosvezetőmnek, hogy álljon meg, kerestük az ideális szöget a felvételhez. Később, amikor kitöltöttem a képeket a számítógépemre, valami még hiányzott, ezért átraktam fekete-fehérbe, és megtörtént a varázslat. Amint megláttam, azonnal tudtam, hogy ez az A kép.”

A nemzetközi zsűri hat tagja egyhangúlag Martinez fotója mellett szavazott, 8 és 10 közötti pontszámot adva a három figyelembe vett kritériumra: a kép által kiváltott érzelmekre, a technikai nehézségre és az eredetiségre.

Nico Martinez 1990 óta hivatásos fotós a vitorlásversenyeken. Ő volt az 1995-ös, 2000-es és 2007-es America’s Cup spanyol kihívóinak hivatalos fotósa, napjainkban a TP52- és az RC44-versenyek hivatalos fotósa.

A díjat a Máltán rendezett Yacht Racing Forumon adták át, ahol kihirdették még a közönségdíjat (itt 2018 után ismét magyar siker született), illetve a jelenlévők által kedvencnek választott képet.

Mirabaud Yacht Racing Image Award
Nico Martinez (ESP)
Eike Schurr (GER)

Patrick Blom (FIN)

Közönségdíj
Török Brigi

Felix Diemer (GER)

Tom Coehoorn

Küldöttek díja
Nico Martinez (ESP)
Eike Schurr (GER)
Martina Orsini (ITA)

Címlapképünk: Szűcs Ábel, Olympic Regatta, Tihany
(fotók és forrás: yachtracingimage.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!