Érdi Mári világbajnoki ötödik helye olimpiai hajóosztályban

Az MVM SE versenyzője, Érdi Mári ötödik lett az ILCA 6 olimpiai hajóosztály idei világbajokságán. Nyert az olimpiai bajnok, dán Anne-Marie Rindom.

85 női és 14 férfi vitorlázó gyűlt össze az ILCA 6 osztály legfontosabb 2022-es versenyére a texasi Kemah-ba. Az első napon stabil, 8-12 csomós szél fújt a Galveston-öbölben, ebben két futamot rendeztek, amiket sorban Emma Plasschaert (BEL) és Lucía Falasca (ARG), majd Érdi Mári (HUN) és Charlotte Rose (USA) nyertek csoportjaikban. Ezzel Érdi Mári állt az élen öt ponttal, mögötte szorosan Sarah Douglas (CAN) és Marit Bouwmeester (NED).

YouTube video

A második napon sík vízre és 3-6 csomós szélre ébredt a mezőny, a rendezőség 11-kor a halasztás mellett döntött, aztán délután sikerült egy futamot teljesíteni (8-15 csomós szélben), majd a szél ismét legyengült. A győztesek Maud Jayet és Elena Vorobeva (CRO), mindketten tokiói olimpikonok, Jayet az összesítésben a harmadik helyre lépett előre, vezetett Bouwmeester – öt hónappal kislánya születése után: „Úgy érzem, itt-ott hiányzik egy kis sebesség, de próbálom a legjobbat kihozni magamból. Próbálok egyensúlyt teremteni, megszervezni a dolgokat otthon a babával, szóval vannak kihívások. Arra számítottam, hogy hamarabb és kicsit könnyebben térek vissza, de ez van, én pedig lépésről-lépésre haladok. Rengeteg ember segít abban, hogy vitorlázni tudjak, szóval amikor a vízen vagyok, megpróbálom kihozni belőle a legjobbat. Most nem konkrét eredményre törekszem, leginkább az a cél, hogy képet kapjunk arról, hol tartok a felkészülésben.”

YouTube video

A harmadik nap megszenvedett a mezőny az egy szem futamért: vízi halasztás, parti halasztás, futamkísérlet, félbeszakítás, végül 7-13 csomóban a verseny. Győzött Wiktoria Gołębiowska (POL) és Line Flem Hoest (NOR), amivel utóbbi átvette a vezetést összetettben. Érdi volt a második, Louise Cervera (FRA) a harmadik. Ezzel lezárult a selejtezők köre, innentől Arany és Ezüst csoportban folytatták a versenyzők.

YouTube video

Ahol rendesen belehúztak, egy félbehagyott kísérlet után három futamot teljesített a mezőny, eleinte 5-6, később 11-13 csomós szélben. Az Arany csoport győztesei Monika Mikkola (FIN), Agata Barwińska (POL) és Érdi Mári voltak. Emma Plasschaert úgy ugrott élre az összetettben, hogy két hatodik helye közé becsúszott egy huszonkettedik, de azt már ki tudta ejteni. Anne-Marie Rindom (DEN, Tokió 2020 arany, Rio 216 bronz) pedig szépen felkúszott második helyre a listán, annak köszönhetően, hogy a második napon elért huszadik helyét kivéve egyszer sem ment tízen kívül. Mögötte, mindössze egy ponttal lemaradva, a lengyel Wiktoria Gołębiowska állt a harmadik helyen.

YouTube video

Az ötödik napon ismét három futamot teljesített a mezőny, a 8-12 csomós szélben először Maxime Jonker (NED), majd kétszer is Rindom győzött, ezzel a dán 19 pontos előnyre tett szert az összetettben: „A körülmények abszolút tökéletesek voltak. Azt hiszem, ez volt az egyik könnyebb nap ezen a regattán, viszonylag stabil széllel, elég mozgástérrel és sok lógással. Innentől csak annyi a dolgom, hogy elkerüljem a bajt és a saját futamaimat vitorlázzam.” A belga Emma Plasschaert tartotta a második helyet, mindössze egy ponttal megelőzve a kétszeres olimpikon Érdi Márit, aki mögött (azonos pontszámmal) a svájci Maud Jayet következett.

YouTube video

Az utolsó versenynap két futamában, 8-10 csomós szélben Josefin Olssonnak (SWE) és Julia Büsselbergnek (GER) jutott a futamgyőzelem dicsősége, Rindom 2,9-et ment, Érdi 14,34-et, Jayet 8,3-at, Plasschaert két hetediket. Ezzel Jayet összetettben feljött a második helyre, övé lett az ezüst (67 pont), a belgáé a bronz (69), Olsson bekúszott negyediknek (87), a tavaly itthon az év vitorlázójának választott Érdi az ötödik helyen végzett (90).

YouTube video

Aranyérmes és világbajnok Anne-Marie Rindom (DEN), 47 ponttal. Itt a teljes végeredmény.

A férfiaknál (tizenhárman az USA-ból, egy fő Kanadából) az amerikai Peter Barnard győzött (hét első hellyel), második William Baker, harmadik Hamilton Barclay. Komplett eredménylista.

fotók: Helen Galli

forrás: 2022ilca6.ilca-worlds.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!