Két hónapra bezár a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Két hónapig be sem tehetik a lábukat az ország egyik legrégebbi kutatóintézetébe az ott dolgozó kutatók. Az ok a megemelkedett rezsiköltségek, a fenntartó Eötvös Loránd Kutatási Hálózat szerint rendkívüli nyomást helyez a kutatóhelyek idei és jövő évi költségvetésére az energiaárak gyors növekedése.

Hibrid munkavégzést rendeltek el a téli hónapokra a napokban a fennállásának 95 évfordulóját ünneplő tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben, hogy ezzel spórolják meg az épületek felfűtésének drasztikussá vált költségeit. December 19-től február 10-ig sem a kutatók, sem a technikai személyzet nem léphet be az intézet területére, ez legkorábban csak február közepén lehetséges, ám a rendes munkarend várhatóan márciusig nem áll helyre.

A hírek szerint az intézmény vezetése folyamatosan figyelemmel akarja követni, hogyan alakul az épületek energiafogyasztása, ennek függvényében dönthetnek a korábbi munkarend visszaállításáról.

Rendkívüli nyomást helyez a kutatóhelyek idei és jövő évi költségvetésére az energiaárak gyors növekedése. A költségek növekedéséről egyelőre nem áll rendelkezésre pontos adat, miután a kutatóhelyek több szolgáltatón keresztül többféle ellátási formában veszik igénybe az energiahordozókat, amelyeknek a jövő évi beszerzése több esetben még folyamatban van.

Az már látható, hogy nagyságrendileg több milliárd forintot tesz ki a várható többletköltség. Mindez rendkívüli intézkedéseket, a fejezeti támogatás keretében biztosított költségvetési tételek átgondolását és átcsoportosítását tette szükségessé. A kutatóhelyek is vállaltak és meghatároztak energiatakarékossági intézkedéseket, de van, ahol alternatív megoldások (például napelemek) alkalmazásáról is döntöttek. Másrészt átcsoportosításokat hajtottak végre, amelyek fedezetet jelenthetnek a megnövekedett költségekre.

A kutatóhelyek vezetői ezenfelül saját hatáskörben dönthetnek az energiaköltségek csökkentését célzó intézkedésekről, például részleges otthoni munkavégzés elrendeléséről olyan esetekben, amikor a munkához nem szükséges a kutatóhelyeken rendelkezésre álló infrastruktúra (eszközök, berendezések stb.). Az ELKH továbbra is elsődleges céljának és feladatának tartják a munkaerő megtartását, a folyamatban lévő kutatások folytatásának és a kutatóhelyek működésének biztosítását – írta a vg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!