Újabb nagyberuházás készül Tihanyban

A tervek szerint egy hét épületből álló szabadidő- és lakópark épülhet a tihanyi Kenderföldeken, több mint 45 ezer négyzetméternyi területen.

A Félsziget Resort Kft. beruházását az 1841/27 helyrajzi számú alatti ingatlanon valósíthatják meg, jóváhagyó döntés esetén itt épülhet a hét épületből álló szabadidő- és lakópark földszint + 3 emelet kivitelben, 293 lakást/apartmant foglalva magában. Ezekhez kapcsolódóan 300 felszíni parkoló kialakítását tervezik. A kivitelezést három ütemben hajtanák végre, a munkálatok befejezése 2027. III. negyedéve.

A 45 162 négyzetméternyi területről a kormányhivatal azt írja, hogy korábban részben feltöltött, majd építési- és bontási hulladék lerakására használt, idegenhonos inváziós fajokkal terhelt, az itt elhelyezett építési, bontási hulladék mennyiségét 8 ezer köbméterre, a zöldhulladékét ezer köbméterre becsülik. A helyszín a község délkeleti részén, a Balatontól nagyjából 200 méterre, a Kenderföld út mellett található, vagyis a Kenderföldeken.

Az érintett ingatlan, akárcsak Tihany egész közigazgatási területe, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, védett természeti területen fekszik, ezen belül a telek a nemzeti park szolgáltató övezetében van, de nem része sem a Natura 2000 területnek, sem a nemzeti ökológiai hálózatnak. A helyi építési szabályzat szerint a beépítésre szánt területek között a szabadidő-központ terület övezetbe tartozik, K-szk1 jelölésű, a településkép védelméről szóló helyi önkormányzati rendelet alapján pedig a Vízpart településkép szempontjából meghatározó terület része.

A nemzeti parkhoz való kapcsolódás apropóján arra is kitér a dokumentum, hogy annak elsődleges rendeltetései közé tartozik a felüdülés elősegítése, amely célhoz a tervezett szabadidő- és lakópark illeszkedik. A vonatkozó rendelet szerint ugyanis a szolgáltató övezetbe a nemzeti parkon belül elhelyezkedő beépített, valamint azon területek tartoznak, amelyeknek a funkciója, rendeltetése intenzív, rendszeres emberi jelenléttel jár.

A lakóépületek telepítését összeegyeztethetőnek tekint a természetvédelmi törvényben foglaltakkal, ennek megfelelően a roncsolt, degradált terület a terület rendbetételével Balatonhoz méltó tájértéket képvisel, a lakófunkció a tájképi egységet nem bontja meg, a tervezett lakófunkció kialakítása során a helyhez kötött kültéri mesterséges megvilágítást úgy építik meg, hogy az az állatfajokat ne zavarja, ne veszélyeztesse, ne károsítsa, a tervezési területen a fák állományának jelentős része nem őshonos, eltávolításuk természetvédelmi érdek, indokolt. Ezért a szükséges fakivágást követően a fatelepítést kizárólag őshonos fafajokkal, természetkímélő módon és a termőhely típusra jellemző elegyarányoknak megfelelően végzik el. Az új telepítést követően a telek többi részén a zöldfelület fás jellegének megerősítése megtörténik.

A cikk folytatása az Építész Fórum oldalán olvasható, ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!