Szintet lépett a IMOCA-osztály és a The Ocean Race kapcsolata

Lorient-ban bemutatták azt az öt csapatot, amelyik IMOCA 60-as hajóval indul a The Ocean Race földkerülő versenyen. Rajt 2023 januárjában, Alicantéban.

Ez lesz a tizennegyedik The Ocean Race (korábban Whitbread Round the World Race és Volvo Ocean Race), és az első, amelyiken az IMOCA 60-asok is nekivágnak a 32 000 tengeri mérföldes távnak – az egységes tervezésű Volvo Ocean 65-ösök mellett.

A most bejelentett egységek:

a német Boris Herrmann által vezetett Malizia-Seaexplorer

a Charlie Enright nevével fémjelzett amerikai 11th Hour Racing Team

a Benjamin Dutreux irányította Guyot Environnement-Team Europe

Paul Meilhat és a Biotherm

Kevin Escoffier a Holcim-PRB-vel.

Az IMOCA-osztály részvétele ezen a versenyen az osztály és a verseny tulajdonosai közötti hosszú tárgyalási folyamat eredménye, utóbbiakat Johan Salén, a Swedish Ocean Race ügyvezető igazgatója képviselte a sajtótájékoztatón. Antoine Mermod, az IMOCA osztály elnöke elmondta, nincs kétsége afelől, hogy az Ocean Race-en való részvétel most már életképes modell az IMOCA csapatok számára, és arra számít, hogy a jövőbeni versenyeken tovább emelkedik az indulók száma: „Ez egy hosszú út volt – a legutóbbi Ocean Race rajtjánál kezdődött, négy vagy öt évvel ezelőtt. Egy versenyt felépíteni nagyon-nagyon nehéz munka, de az első naptól kezdve Johannal együtt meg voltunk győződve arról, hogy olyan modellt alkotunk meg mind az IMOCA, mind az Ocean Race számára, ami segíteni fogja őket a növekedésben.”

Johan Salén szerint a következő verseny szervezése már javában zajlik, a csapatok, a rendező városok, a partnerek és a beszállítók hálózata „szinte vibrál”.

Az IMOCA legénységei négy-öt fővel vitorláznak majd, köztük legalább egy női vitorlázóval és egy fedélzeti riporterrel, olyan hajókkal, amelyek többsége szóló vagy kétszemélyes versenyzésre épült. Két esetben azonban – 11th Hour Racing Team-Mālama és Malizia-Seaexplorer – az Ocean Race-re tervezték őket.

A verseny útvonala hatalmas kihívást jelent, és magában foglal egy komoly szakaszt a Déli-óceánon, amikor a csapatok a dél-afrikai Fokvárosból megállás nélkül hajóznak egészen a brazíliai Itajaíig. Ezzel a 12 750 mérföldes etappal a The Ocean Race visszatér a gyökereihez.

Bármennyire nagy cél ugyanakkor az Ocean Race, az öt most bejelentett induló, előbb a most hétvégi Défi Azimutot teljesíti, majd négyen részt vesznek a november 6-án St Malóból induló Route du Rhum-Destination Guadeloupe egyszemélyes versenyen. A Karib-tengerről pedig visszaszállítják hajóikat Spanyolországba, a The Ocean Race január 15-i rajtjára.

fotók és forrás: imoca.org

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!