Nincs sok esély az Amazonas megmentésére

Egy tudósok és őslakos szervezetek által készített tanulmány szerint olyan mértékű pusztulás tapasztalható az Amazonas egyes részein, amely valószínűleg soha nem áll helyre.

A tanulmány szerint Brazíliához és Bolíviához köthető az összes erdőirtás és erdőpusztulás 90 százaléka, így ennek eredményeként az említett két országban már most is zajlik az úgynevezett szavannizáció.

Az amazóniai őslakosok 511 nemzetet és szövetségest képviselő szervezetei globális paktumot szorgalmaznak az Amazonas 80 százalékának 2025-ig való állandó védelmére. Ez a 80 százalékos cél hatalmas kihívás, mivel az eredeti erdő mindössze 74 százaléka maradt meg. Sürgős cselekvésre van szükség nemcsak a még épségben lévő területek védelme érdekében, hanem a károsodott területek helyreállítása és a 80 százalékos szint elérése miatt is.

A bányászat egyre növekvő fenyegetést jelent, a védett területek és az őslakosok földjei pedig az aranyásók által leginkább áhított területek közé tartoznak. Bár a bányászat nagy része titkos és illegális, a védett területeken a bányászat mintegy fele legális, ezért a tudósok arra kérték a területek kormányait, hogy vonják be a bányászati engedélyeket.

A kőolaj-kitermelés szintén veszélyt jelent, különösen Ecuadorban, ahol a régióból exportált kőolaj 89 százaléka található. Az Amazonas felszínének 9,4 százalékát borítják úgynevezett olajtömbök, ezek 43 százaléka védett területeken, vagy az őslakosok földjén található. A jelentés szerint az ecuadori Amazonas több mint felét olajkitermelése alkalmas területnek jelölték ki, emellett a perui, bolíviai és kolumbiai részek is komoly veszélyben vannak – írta az index.hu.

fotók: washingtonpost.com, nyt.com, internetgeography.net

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!