Megkezdődött az őszi hajókiállítási szezon

Az őszi hajókiállítási szezon kezdetét is jelentő 2022-es Cannes Yachting Festival 650 hajóval nyitotta meg kapuit a francia Riviérán.

Közel 600 kiállítót regisztráltak, az európai és tengerentúli hajógyártók közül rengetegen már hagyományt csináltak abból, hogy ilyenkor mutatják be legújabb modelljeiket. Sylvie Ernoult kiállításigazgató elmondta: „Az idei évre mintegy 650 hajót vártunk, ezek közül több mint 140 újdonságot mutatnak be világpremierként. A Yachting Fesztivál kivételes környezetben fogadja a világ legnagyobb jachtjait, valamint különböző méretű motoros és vitorlás hajóit. Így a látogatók egy varázslatos univerzumot fedezhetnek fel, méghozzá idilli környezetben.”

Szeptember 6–11. között két helyszínen (Vieux Port és Port Canto) zajlanak az események. Utóbbiban a vitorlások és bérelhető jachtok láthatók, Vieux Portban minden más.

A Vieux Port négy tematikus területe:
– A teljesen elektromos vagy hibrid hajók számára fenntartott terület, ahol tucatnyi modell található 8 métertől (26 láb) felfelé.
– Motoros többtestű hajók 10–24 méteres hossz között.
– Szárazföldi szekció a kül- és beépített motorok számára.
– A kiállítási területen kívül található, a tengeri próbautak számára fenntartott terület, amely a biztonság érdekében korlátozza a kikötőn belüli mozgást.

A hét szokásos egység:
– A luxustermékeknek és -életstílusnak szentelt tér.
– Palais des Festivals: fesztivál központja a legnagyobb luxusjachtmárkákkal, hajóépítőkkel és -tervezőkkel, belsőépítészekkel, kiegészítőkkel, turisztikai intézményekkel, kikötőkkel, szolgáltató cégekkel, valamint a vízi játékszerek legújabb innovációival.
– Jetée: itt a legismertebb nemzetközi hajógyárak mutatják be legújabb termékeiket – 22 méteres hossz fölött.
– Superyachts Extension: három úszó ponton a Jetée meghosszabbítása. A Vieux Portban kiállított legnagyobb motoros jachtok közül mintegy 30-nak biztosít helyet, 24–50 méter között.
– Quai Max Laubeuf: a hely, ahol a fesztivál elkezdődött. Egykor 30 egységnek adott otthont, ma már 130 hajó áll itt – fele a parton.
– Quai Saint-Pierre: 10–21 méteres hajók egész sora.
– Pantiero: 10–37 méter közötti motorosok.

Az öböl túloldalán, a Port Cantóban három szekció várja a látogatókat:
– Vitorlás terület: több mint 120 új, 10–28 méter hosszú egy- és többtestű hajó, 20 világpremierrel. Az egytestűek 400, a többtestűek 450 méter hosszan sorakoznak egymás mellett.
– Hajóeladás és -bérlés: mintegy negyven 22–56 méter közötti vevőre vagy bérlőkre váró jacht.
– Vízi játékszerek: a rakparton, az eladó hajók mellett kiállítva. A vízi sportokhoz és a szórakoztató hajózási tevékenységekhez szükséges felszerelések egyre szélesebb választékát mutatva be.

(forrás: ibinews.com, fotók: cannesyachtingfestival.com, silent-yachts.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!