Gőzerővel zajlik a munka a Sió-csatornán

Elkezdődött a régi leeresztőzsilip bontása a Balaton vízszintjét szabályozó nagyszabású projektben, valamint az üzemviteli épület szerkezetépítési munkái is zajlanak.

A közel 19 milliárdos fejlesztés eredményeképpen javulnak a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás feltételei és a Balaton vízszintszabályozásának lehetősége, biztonságosabbá téve ezzel a vízleeresztést. A Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a korábbi másodpercenkénti 60 köbméternek, ezzel biztosítható a vízterhelés hatékonyabb csökkentése nagy vizek esetén.

A projekt megvalósítása során átépítik a két vízszintszabályozó nagyműtárgyat – a siófoki leeresztő zsilipet és a balatonkiliti mederduzzasztót –, valamint a siófoki hajózsilipet.

Az üzemviteli épület szerkezetépítési munkái új szakaszba értek: elkészült az első anyagában színezett fal. A tervek szerint szeptember elején indul a leeresztőzsilipen lévő üzemi híd kivitelezése. Ha ez elkészült, befejezhető a régi műtárgy bontása és megkezdődhet az íveshíd építése. Az új műtárgyak a korábbiaknál jobban illeszkednek majd a tájba, egyes részeit pedig – az elképzelések szerint – a látogatók előtt is megnyitják. Ezzel párhuzamosan a Sió felső szakaszának kotrási és depónia építési munkái, valamint a bal parti töltés áthelyezés is folyamatban vannak.

A Sió-csatorna árvízvédelmi töltésrendszerének magasítása és egy szakaszon történő áthelyezése az árvízvédelmi biztonság növelését szolgálja. A projekt keretében rendezik a Sió-csatorna mentén lévő, felújítandó magas parkokat is – írta a magyarepitok.hu.

A Balaton csatornája egy tavi tündérről kapta a nevét.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!