Felújítás alatt a Sió csatorna

2022. február 17.
Címkék :

A magyar tenger vízminőségének és vízszintszabályozásának a javítását egyaránt szolgálja a Sió csatorna jelenleg is zajló részleges rekonstrukciója.

A csaknem százhuszonegy kilométer hosszú, a Balatontól a Dunáig húzódó Sió nem csak a tó többletvizének a levezetését szolgálja: a csatorna egyben a Közép-Dunántúl vízrendszerének a gerince. Így az immár két és fél éve tartó, a tervek szerint a következő esztendő augusztusában befejeződő felújítása kiemelten fontos a magyar tenger és a térség vízgazdálkodása szempontjából.

A 19 milliárd forintos költségvetésű, európai uniós és állami finanszírozású projekt súlyponti eleme a siófoki leeresztő- és hajózsilip, valamint a balatonkiliti mederduzzasztó átépítése, továbbá magának a csatornának a részleges rekonstrukciója. A hajózsilip átépítésével már végeztek, és a mederduzzasztó is elkészült, a leeresztőzsilip kivitelezésében pedig most tartanak a szakemberek a vasbeton szerkezet kialakításánál.

A beruházástól egyebek mellett azt várják, hogy a vízleeresztési kapacitás a jelenleginek a kétszeresére nő. Ennek elérése érdekében a csatorna egyes mederszakaszain kotrást is végeztek, továbbá magasítottak az árvízvédelmi töltésrendszeren. A vízügy ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy egy következő invesztíció részeként szükség lesz a Sió teljes, a vízleeresztő képességet tovább növelő felújítására – írta a Figyelő.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!