A Balaton csatornája egy tavi tündérről kapta a nevét

2021. szeptember 25.
Címkék :

A Balaton és környéke bővelkedik misztikus legendákban, amelyek egy híres ember vagy hely történetét mesélik el. Kevesen ismerik azonban Sió, az átok sújtotta tavi tündér történetét, amely az egyik legizgalmasabb balatoni legenda.

A legenda szerint élt egyszer egy aranyhajú, gyönyörű lány, akit Siónak hívtak. Ő volt a Balaton tündére. Olyannyira szép volt, hogy amelyik férfi meglátta, rögtön beleszeretett. Ám a férfiak rajongása önhitté és beképzeltté tette őt. A lány egyik férfiba se volt igazán szerelmes, visszaélt bájával, és nevetett a hódolókon, amikor pórul jártak.

A történet része, hogy élt a Bakony erdejében ekkor egy varázsló, Kamor fia, aki szintén halálosan beleszeretett a szőke szépségbe. A fiú bármit megtett volna a lányért, de a lány csak játszadozott az udvarló érzéseivel. Sió azt mondta a fiúnak, ha igazán szereti, akkor hoznia kell neki hársfavizet a Bakony legmeredekebb hegycsúcsáról, hogy abban mosdassa aranyfürtjeit.

Kamor fia nagyon félt nekivágni a kalandnak, de úgy gondolta, hogy szíve választottjáért meg kell tennie. Erőt vett magán, felmászott a Bakony legmagasabb szirtjére, és nagy nehezen, de talált egy kis hársfavizet. Fáradtan és kimerülve ért vissza a lányhoz, de amit látott, attól tátva maradt a szája…

Sió ott ült a tónál, és épp egy férfival enyelgett. Kamor fia olyannyira összetört, hogy csalódottságát nem tudta feldolgozni. Felment hát a Tihanyi szikla tetejére, és levetette magát a mélybe. Azon nyomban szörnyethalt.

A hír hamar eljutott Kamorhoz, aki égtelen haragra gerjedt. Eldöntötte, hogy megbosszulja fia halálát, és ehhez egy cselt eszelt ki. Pásztor képében elment Sióhoz, és azt hazudta neki, hogy ő hozta el a hársfavizet, amit szerelme küldött. De amikor Sió felnyitotta a pásztortól kapott üvegcsét, nagy és veszedelmes kígyók lepték el a fejét. Kamor egyúttal átkot is szórt a lány fejére: addig nem kaphatja vissza aranyhajfürtjeit, amíg az igazi, szívből jövő szerelem fel nem oldozza.

Sió megbánta, hogy annyiszor kigúnyolta a szerelmes férfiakat, és azt is, hogy Kamor fia miatta vetett véget életének. Ráadásul, a visszataszító kígyók miatt már egy férfi sem akarta őt, így ő is, csak úgy, mint Kamor, a Balatonba vetette magát. A legenda szerint így jött létre a Balaton csatornája – írta a femcafe.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!