A lehető legkisebb különbséggel nyerni – IRC Európa-bajnokság

A hollandiai Breskensben a négynapos verseny utolsó napján dőlt el, ki nyeri összetettben a versenyt, ahogy az is, hogy nem túl nagy különbséggel.

Mindössze 0,003 pont döntött arról, ki lesz az idei év IRC Európa-bajnoka.

Amikor a csapatok kiértek a vízről, úgy festett, hogy a RORC és az UNCL értékelési szabálya szerinti 7. Európa-bajnokságon a flotta legkisebb hajója diadalmaskodik. Alain Rousseau és nagyrészt francia legénysége a Dehler 29 Picsou fedélzetén elsöprő sikert aratott a regattán, először csütörtökön megnyerték a dupla pontszerző – nem kiejthető eredményű – part menti versenyt, majd az ezt követő három nap során nyolc futamban öt győzelmet szereztek. Ebbe beletartozott az utolsó napi két up&down futam is, 10-16 csomós északkeleti szélben.

Francois Goubau és csapata a Moana (Bénéteau First 47.7) fedélzetén azonban majdnem ugyanilyen jó eredményeket ért el, de ezek jelentős része a nagyobb, tizennyolc hajót számláló osztályban (IRC 0 és 1 összevont) született, szemben az IRC 3 kilenc hajójával. Az IRC képletét alkalmazva – amely figyelembe veszi az egyes hajók eredményeit, az érvényes futamok számát és az osztály méretét – a Moana lett a 2022-es IRC Európa-bajnok, mindössze 0,003 ponttal megelőzve a Picsout.

Teljes eredménylista.

(forrás: EuroSail News, fotók: breskenssailing.nl)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!