Megtorpantak a hajóeladások?

2022. szeptember 1.
Címkék :

A hivatalos újhajó-bejegyzési statisztikák szerint az eladások több mint 15 százalékkal csökkentek Finnországban. Kérdés, hogy a jelenség elszigetelt-e.

A Traficom, a finn Közlekedési és Kommunikációs Ügynökség által a 2022 júniusáig tartó időszakra vonatkozóan közzétett legfrissebb adatok szerint a motorosok regisztrációja 14,9, az összes hajótípus regisztrációja pedig 15,2 százalékkal csökkent.

„Az eladások rekordgyorsasággal emelkedtek a legrosszabb covidos időkben, így Finnország visszatérhet a 2018–2019-es szintre, ami egyáltalán nem volt rossz – magyarázta dr. Jouko Huju, a Global Marine Business Advisors finn képviselője. – A finn piacon némi lassulás tapasztalható, de ebben semmi meglepő vagy váratlan nincs.”

A számadatokhoz fűzött kiegészítésében Jouko szerint a járvány szokatlan csúcsot hozott létre a hajók iránti keresletben. Az elmúlt két évben sok országban minden eddiginél magasabb volt a hajóeladások száma, a gyártók nem mindig tudtak reagálni a megnövekedett keresletre.

„Az emberek nem tudtak utazni, ezért a helyi szabadidős tevékenységekre költöttek. Mostanra azonban sokan újra útra kelnek, ennek következtében a kereslet visszaesett. Ezenfelül az ukrajnai háború rekordsebességgel rombolta a fogyasztói bizalmat, az üzemanyagárak pedig minden idők legmagasabb szintjére ugrottak. Bár a hajószállítások még mindig nagyüzemben folynak, a kereskedések forgalma – legalábbis egyes területeken – némileg visszaesett a családi méretű hajóknál. Vannak elmaradások, amiket csak 2023 végére tudnak majd teljesíteni, de az alapanyagárak az egekbe szöktek, így nem mindegy, milyen áron adták el azokat a hajókat. Az ellátási lánc pedig akadozik. Jelen helyzetben a hajózás iránti általános érdeklődés visszaesésére kell számítani. Hab a tortán, hogy az utóbbi két évben eladott rengeteg új hajó egy része hamarosan megjelenhet a használt piacon, és az egy-három éves vitorlások, motorosok komoly ellenfelei lehetnek az újaknak.”

(forrás: boatingbusiness.com, fotók: yachthub.com, moreboats.com, yachtworld.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!