VIDEÓ: algás, de jó minőségű a Balaton vize

Nyár végére jellemzően több helyen is megjelent az alga a Balatonban, néhol nagyobb telepekben a vízfelszínre úszva.

Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet témával foglalkozó kutatója elmondta, jellemzően a nyár végén jelennek meg a most észlelt kolóniás kék-algák. A víz minősége továbbra is jó a nyílt vízen, az algák jelenlétét mutató klorofill érték bőven a hatérérték alatt van, viszont egyes partmenti területeken ahol felhalmozódnak az algák, eltérő lehet ez az érték – tette hozzá.

“Szerencsére nem a toxintermeléséről elhíresült kékalgafajról van szó (Microcystis flos-aquae), de fürdőzés után célszerű lezuhanyozni ott, ahol a strandokon is tapasztalják az algák megjelenését” – fogalmazott a kutató.

Somogyi Boglárka arról is beszámolt, hogy éppen Tihanyban, a Sajkodi-öbölből  vettek vízmintát, ahonnan szintén jeleztek algásodást. Főként partközelben, a siófoki- és a balatonszemesi medencében tapasztalható a jelenség.

Mint kifejtette, a vízmintákat vízoszlopokból veszik. A vízfelszínen magasabb is lehet a klorofill koncentráció, mint a vízben általában. Megjegyezte, ha szeles időjárás lesz, várhatóan eltűnnek a napokban felbukkant algák, de ha hosszabb ideig lesz szélmentes időszak, nagyobb vízfelületeket is ellephetnek.

YouTube video

forrás: hirbalaton.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!