István, a király a Keszthelyi-öbölben

Visszatekintve a rendezvény elmúlt 3-4 évének alakulására, akár újabb rekordnevezés várható a Nyugat-Balaton vitorlásversenyén.

Az elmúlt évek tapasztalata és az előzetes visszajelzések alapján minden eddiginél több versenyzőre számítanak a szervezők a Nyugat-Balaton egyik legjelentősebbé váló vitorlásversenyén, az István, a király Kupán. Így reményeik szerint át tudják lépni az álomhatárt, és augusztus 20-án több mint 100 hajó indul a Bősz Adrián Borászat Nagydíjáért – mondta Gárdos Péter, a szervező, a Keszthelyi Túravitorlás Club elnöke.

Az István, a király Kupa vitorlásverseny csaknem 40 éves múltra tekint vissza, de az utóbbi néhány évben indult igazi fejlődésnek. A népszerűség növekedésének egyik oka, hogy a nyugati medence vitorlázói is ki vannak éhezve a regattákra, versenyekre és az azokat követő parti eseményekre. Ezekből szép számmal akad a Balaton középső és keleti medencéjében, amelyek elérése Keszthelyről sokszor nehézkes. A Keszthelyi Túravitorlás Club (KTC) elnöke szerint talán ez az egyik oka, hogy a helyi rendezvény sokáig belterjes volt. Az elmúlt években tapasztalt egyre nagyobb érdeklődés alapján viszont minden esély megvan arra, hogy a Balaton egyik meghatározó vitorláseseményévé nője ki magát az István, a király Kupa. Ennek köszönhetően a Nyugat-Balaton is fontosabb szerepet tölthet be a tó sportéletében.

A verseny egyre növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy tavaly rekordszámú jelentkezéssel zárult a nevezés: a 194 vitorlázó 74 hajóval vett részt a futamon. Az előzetes érdeklődés alapján az idén ennél is több indulóra, vagyis minden korábbinál több hajóra és résztvevőre számít a KTC elnöke. A pénzdíjas versenyen az indulók ebben az évben a Bősz Adrián Borászat Nagydíjáért küzdenek majd, több hajóosztályban. A 13 órakor startoló versenyt annak is érdemes figyelemmel kísérnie, aki csak gyönyörködni szeretne az északi partot is érintő vitorlásokban, hiszen ennyi hajót egyszerre ritkán lehet látni a Keszthelyi-öbölben.

„Az elmúlt évtizedekben a Balaton nyugati medencéjében némileg háttérbe szorult a vitorlássport, különösen a nagyobb versenyek. Ezen szeretne változtatni a KTC. Ennek érdekében nemcsak a verseny népszerűsítésére, hanem annak közösségépítő erejére is nagy hangsúlyt fektetünk. Ebben nagy segítséget nyújtanak a támogatók, akiknek növekvő száma is azt jelzi, hogy évről évre valóban nő a kupa presztízse. A szponzorok között ráadásul már nem csupán helyi cégek, hanem országos méretű vállalatok is megtalálhatók. Mindez fontos visszajelzés számunkra” – hangsúlyozta Gárdos Péter.

Az idei program – amelyet Keszthely városa is támogat – egyik kiemelt eleme lesz az Élő Regatta Nagykoncert, de a szervezők készülnek ínyencségeket kínáló gasztroudvarral, italterasszal, sőt, hajnalig tartó DJ-s zenés partival.

A KTC elnöke bízik benne, hogy folyamatos lesz a népszerűség-növekedés és az István, a király Kupa néhány éven belül az egyik legnagyobb hazai vitorláseseménnyé, egész napos turisztikai és gasztrolátványossággá válhat.

(fotók: Drajkó-Egressy Orsolya)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!