Teljesen megsemmisült egy ukrán RIB-gyár

Egy légvédelmi rakéta megsemmisítette a felfújható testű hajókat gyártó MS Marine gyárát Mikolajivban.

Az orosz hadsereg Ukrajna elleni háborúja július 26-án súlyos csapást mért az ukrán hajóépítő iparra: találat érte az MS Marine üzemét Mikolajivban. Milan Sterk, az MS Marine helyi ügyvezetője elmondta: „Egy S–200-as légvédelmi rakéta talált el minket ma reggel, mielőtt elkezdtük volna a munkát. Teljesen megsemmisítette a gyárépületünket, az összes sablont, modellt, nyersanyagot és gépet. Szerencsére senki sem sérült meg, csak a biztonsági őr kapott sokkot.”

A brit védelmi minisztérium (MoD) szerint az oroszok most ilyen típusú, föld-levegő rakétákat használnak föld-föld támadásokhoz, mivel kifogytak a föld-föld rakétákból. „Oroszország második szárazföldi támadásában megnövelte a légvédelmi rakéták használatát a támadórakéták kritikus hiánya miatt” – közölte a MoD a Twitteren.

Az első támadás még februárban
Mikolajiv a Szovjetunió legfontosabb hajóépítési helyszíne volt, és ma Ukrajna tengeri központjaként három nagy hajógyárral, kereskedelmi kikötőkkel (Bug) és az Inhulban fekvő haditengerészeti bázissal büszkélkedhet. Már a háború első hétvégéjén, 2022 februárjában is voltak bombarobbanások a mikolajivi MS Marine hajógyár közelében, de amint az orosz csapatokat visszaszorították Herszon felé, a termelés és a szerszámgyártás újraindult.

A Brig is érintett
A Brig üzemében mindjárt a háború kezdetekor teljesen leállt a termelés. A hajógyár alapítói, akik Oroszországból származnak és évtizedek óta Ukrajnában élnek, épp a közelmúltban növelték meg a termelési kapacitást és bővíteni akartak. Áprilisban az orosz tüzérség közvetlenül a Harkiv melletti üzemet találta el, szerencsére a hajógyárban nem voltak emberek, „de az anyagi kár jelentős” – mondták el utólag a RIB-gyártó forgalmazói.

(fotók és forrás: ibinews.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!