Ukrajna: hajóipari dolgozók a bunkerben

Az orosz előrenyomulás miatt az MS Marine dolgozói – más civilekkel együtt – kénytelenek voltak föld alatti bunkerekbe húzódni.

A lépés azután vált szükségessé, hogy a hírek szerint Mikolajiv városát is készültek megtámadni az orosz erők. A németországi székhelyű MS Marine szóvivője megerősítette, hogy március 9-én azt a hírt kapták leányvállalatuktól, az MS Marine Mikolajivtól, hogy támadás közeleg. Az MS Marine létesítménye, ahol az üvegszálból készülő hajók gyártását végzik, a várostól és az ukrán hadsereg ellenőrző pontjától egy km-re van – gyakorlatilag a senki földjén. Az üzem egy ideje már leállította a termelést, a gyárba nem léphet be személyzet, illetve senki nem hagyhatja el a várost kifelé.

Mikolajiv Dél-Ukrajnában található, a Fekete-tenger fő hajóépítő központja. Stratégiailag fontos város, jelentős ukrán katonai jelenléttel, beleértve az ukrán felszíni haditengerészet hajóit építő hajógyárakat, a Mykolajivi Ukrán Haditengerészeti Bázist, a „MARP” repülőgép-javító gyárat és a Kulbakino katonai bázist (a Mikolajivi Oblasztyban, Mikolajiv városán kívül).

Mindeközben az orosz oligarchákra gyakorolt nyomás tovább fokozódik: legutóbb Monaco és Svájc lépett fel ellenük az orosz–ukrán konfliktus miatt. A holland Linssen Yachts szintén bejelentette, hogy beszünteti minden kereskedelmi tevékenységét Oroszországban, míg a Hiswa-Recron, a holland vízisport- és rekreációs szektor érdekérvényesítő szervezete azt vizsgálja, hogy a holland ágazat hány, menekülteket befogadó szálláshelyet tudna rendelkezésre bocsátani.

(forrás: ibinews.com, fotók: travelmouse.co.uk, larastock.com, wikimapia.org, hiswa.nl)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!