Július végén lesz a Zöldszalag Regatta

Július 29. és 31. között lesz a 11. Zöldszalag Regatta. Az elektromos hajók minden évben megrendezett versenyére 50 hajót várnak a rendezők. Helyszín a Balatonfői Yacht Club lesz.

A szervező Balatonfői Yacht Club közel 50 teljesen elektromos hajó indulására számít az idei regattán. A rendezvény fő témája az elektromos hajózás, de a résztvevők más elektromos járműveket is megismerhetnek a hétvége során, például a Mercedes legújabb elektromos autóit a Pappas Autó jóvoltából, de találkozni lehet a német Lampugával is, amely világszínvonalú elektromos szörfdeszkák gyártójaként vesz részt az eseményen.

A többnapos rendezvényen résztvevők száma évről évre nő, ami az elektromos hajózás népszerűségének tudható be a Balatonon. Az első, még 2012-ben rendezett versenyen mindössze 12 hajó állt rajthoz. 2020-ban pedig az azévi Kékszalagot nyerő RSM kormányosa, Vándor Róbert írt történelmet a regattán.

A Zöldszalag Regatta azért született meg, hogy bebizonyítsa, az elektromos hajók képesek egy feltöltéssel jelentős távolságokat is megtenni a Balatonon. Ráadásul az e-hajók nem száguldanak, csak csendben suhannak, hiszen környezetbarát meghajtásukat nem feltétlenül a sebességre, hanem a hosszú menetidő elérésére optimalizálják. A hajók jellemzően 7-9 km/h-s sebességgel tudják le a 10 fix pont érintésével és keleti medence teljes egészének behajózásával teljesítendő túraversenyt.

A hajósoknak a verseny szervezőitől kapott térkép segítségével különböző tájékozódási pontokat kell megkeresniük és lefotózniuk, ezzel bizonyítva azok „érintését”. További nehezítés, hogy az ellenőrzőpontok némelyike a szárazföldön, a kikötőkben lesz! A versenyre gyakorlatilag bárki nevezhet elektromos meghajtású hajóval, az eredményeket külön osztályokba sorolva (méret és akkumulátorkapacitás szerint) értékelik. A hajók egyszerre vágnak neki a távnak 30-án szombaton délben, aztán mindenki a saját taktikája szerint haladhat a pályán – írta a hirbalaton.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!